Bra köksdesign ger effektivitet och smidighet i vardagen i ett professionellt kök

2024-03-11 10:34
Veera Hakanen

När ett professionellt kök planeras noggrant från början är effekterna långvariga. Designen påverkar smidigheten och effektiviteten i det dagliga arbetet i ett professionellt kök och i slutändan även hur väl man lyckas behålla sin personal.

Köksdesign är inte bara en fråga om att placera utrustning inom en given ram. Processen börjar med funktionell design, vilket innebär att vi går igenom anläggningens affärsplan - dess koncept och affärsidé. Sedan går vi vidare till processer, produktionsmetoder och logistik - vilken mat som tillagas, hur den tillagas och vart den transporteras. 

Designen möjliggör ett "bra flöde" i den dagliga verksamheten

Alla aspekter av köket bör utformas så att sekventiella aktiviteter, eller arbetsflöde, flyter smidigt från ett steg till nästa.

– Arbetsflödet är utformat för att säkerställa att de dagliga aktiviteterna är så effektiva, smidiga och trevliga som möjligt. Detta möjliggör ett "bra flöde" i det dagliga köksarbetet", säger Veera Hakanen, chef för Metos designteam och köksdesigner. 

Tillfällig lagring och onödiga förflyttningar bör undvikas. Naturligtvis är efterlevnad av statliga bestämmelser också en del av denna process.

Mer effektivitet i köket med multifunktionella apparater

Först efter den funktionella designen följer utrustningsdesignen. För att effektivt utnyttja kökets dyra golvyta måste valet av utrustning ta hänsyn till dess mångsidighet. 

– Multifunktionella apparater kostar ofta lite mer, men å andra sidan utnyttjar de effektivt alla kvadratmeter i köket - som ofta är en dyrbar yta. När en apparat kan utföra många funktioner behöver man inte ha en separat apparat för varje funktion. En multifunktionell apparat kan kosta mer individuellt, men i slutändan sparar du utrymme och euro på det totala apparatköpet, förklarar Veera.

Valet av vitvaror gör det också möjligt att anpassa köket till den dagliga rytmen i köket. 

– Det är till exempel värt att fundera på om två små kombiugnar kan vara en bättre lösning än en stor. Om en restaurang har två små ugnar kan de användas beroende på antalet gäster för tillfället; när det är lugnare är bara den ena på, och när det är mycket folk är även den andra kombinationsugnen på. Det sparar också energi, säger Veera.

Varje steg i ett professionellt kök räknas

Planering innebär alltid att man tänker på de steg som medarbetarna tar. De är inte bara viktiga för att det dagliga arbetet ska löpa smidigt, utan även för att optimera personalstyrkan och tidshanteringen. Målet är att göra så mycket som möjligt med så få steg som möjligt. 

– Brist på arbetskraft är ett problem i många kök, och detta kan lindras genom god planering. Att kapa onödiga moment är viktigt. Aktiviteter planeras så att det inte finns något behov av att gå fram och tillbaka mellan olika punkter. Designen tar hänsyn till den dagliga driften av köket så att det fungerar smidigt. Tänk till exempel på hur ofta en anställd måste tvätta händerna, till exempel i diskprocessen, och var han eller hon måste gå för att göra det.  

Målet är en trevlig arbetsmiljö för kökspersonal

Veera anser att arbetsergonomi blir mer och mer involverat i köksdesign och beaktas mer och mer. 

– Till exempel spelar arbetshöjd och bänkutrymme en stor roll för användaren. Städbarhet, utformning av korridorer och passager, golvbrunnar och kåpornas höjd har också betydelse för hur arbetsmiljön upplevs. En professionell köksdesigner kan också tänka på i vilken riktning dörrar och luckor öppnas och vilken betydelse de har i användarens dagliga liv, säger hon. 

Ergonomisk design syftar till att skapa en trevlig arbetsmiljö för användaren, där det är bekvämt att arbeta. Det kan bidra till att behålla fler medarbetare och på så sätt lösa arbetskraftsbristen.

– Numera är människor ännu mer villiga att betala mer för ergonomi, eftersom de vill hålla bra arbetare nöjda i köket. Restaurangchefen, kockarna och andra användare konsulteras nu i större utsträckning redan när köket utformas. 

Använda visuella hjälpmedel för att få ut det mesta av varje skrymsle och vrå

3D-modellering används också för att hjälpa till med köksdesign. Det är det ultimata sättet att få ut det mesta av varje hörn i köket.

– När kunden kan gå igenom sitt kök under designfasen illustrerar det tydligt kökskonceptet. Senast vid den här tidpunkten kan man se om det finns några hörn som fortfarande kan utnyttjas", avslutar Veera.

Läs också: Metos kombinerar erfarenhet och vision i planeringen av det professionella köket

Kempeleen keskuskeittiössä riittää tilaa työskennellä
Blogg: Diskning - kökets lungor
Wihuri Metro-tukun upea Konepajan tukku huokuu valoa - Metos toteutti tiloihin demokeittiön
Uusi Robusto tarjoaa ajattomia, modernilla twistillä nykypäivään istutettuja makuja
Bistro Dagmar - favoriträtter och en avslappnad atmosfär
Bra köksdesign ger effektivitet och smidighet i vardagen i ett professionellt kök