Clarions kökschef har stort förtroende för Metos

2025-01-14 11:09
A paragraph is a self-contained unit of a discourse in writing dealing with a particular point or idea. Paragraphs are usually an expected part of formal writing, used to organize longer prose.
Clarion hotel Airport

Förra året fick Jari Kettunen, gastronomiskt ansvarig och kökschef, ansvaret för på två nya Strawberry-hotell. Tack vare pålitlig utrustning och lyhört kundfokus från Metos har allt gått smidigt.

Jari Kettunen tog förra året över det ganstronomiska ansvaret för köken på två nya Strawberry-hotell: Clarion Hotel Helsinki Airport och Comfort Hotel Helsinki Airport, båda belägna vid Helsingfors flygplats. Kettunens köksteam använder Metos utrustning, som valdes från Sverige baserat på tidigare positiva erfarenheter av samarbetet.

– Samarbetet har varit fantastiskt och köksprojektet gick smidigt. Alla installationer gjordes i tid och Metos personal var alltid tillgängliga vid behov. Reservdelar har också levererats snabbt. Både försäljning och övrig organisation har haft full koll, berömmer Kettunen.  


 

Exakt rätt utrustning och god kommunikation är nycklar till framgång, då Kettunen ansvarar för all gastronomi på båda Strawberry-hotellen vid flygplatsen. Detta inkluderar allt från frukostar till middagar, samt omsorgsfullt valda rätter i spaet. För att kunna göra ett bra jobb finns det inget utrymme för dålig köksutrustning.

Clarions frukostsortiment består av 190 produkter och hela frukostmenyn är tillgänglig från kl. 04:00.  


 

– Omelettkocken är redan igång. Han tillagar omeletter efter gästens önskemål. Vi får många beställningar och gästerna älskar dem, säger Kettunen.

Kettunen lovordar Metos moderna och högkvalitativa köksutrustning som alltid har teknik i framkant. Ugnarna, till exempel, har dussintals olika program och kan användas för stekning, grillning, bräsering och ångkokning.

– De nya ugnarna fungerar perfekt och tillagar alltid enligt våra önskemål, så man behöver inte oroa sig för resultatet. Tekniken håller ingredienserna i toppskick och minimerar tillagningsförluster.

Det sparar också tid, eftersom köksteamet kan planera andra aktiviteter noggrannare när de vet hur ugnen fungerar. De behöver inte övervaka maten i ugnen utan kan lita på den. 

– Jag började i den här branschen på 1980-talet när allt bara sattes i en 200-graders ugn och togs ut vid olika tider. Modern teknik har verkligen förenklat arbetet och garanterar ett mycket bättre slutresultat för kunden.

Hållbarhet driver verksamheten

Under årtiondena har inte bara teknologin i professionella kök förändrats, utan även attityderna. Hållbarhet är nu en viktig drivkraft för hotellkedjan Strawberry.

– Hållbarhet är verkligen en viktig fråga, och vi har ett namn för det: WeCare. Framför allt står det för socialt ansvar, med tre pelare: människor, planet och samhälle, säger Erika Ehrnrooth, landschef för Strawberry-kedjan i Finland.

Avsnittet om människor omfattar välbefinnande för hotellgäster och anställda, avsnittet om planeten inkluderar ansvar för jordens och naturens välmående, och avsnittet om samhälle täcker de samhällen där Strawberry-kedjan verkar.

– Vi vill vara en del av det lokala livet, och vi strävar efter att hålla planeten i fokus varje daglig aktivitet, säger Ehrnrooth.

Ansvarsfulla val återspeglas på många sätt i Strawberry-hotellen: användning av grön elektricitet, energi- och vattenförbrukning mäts, liksom uppvärmning och kylning av fastigheterna. Till exempel mäts även matsvinnet i restaurangerna, och under det senaste året har Strawberry fokuserat på gastronomisk etik genom hela leveranskedjan.

– Vi har vår egen rapporteringsprogramvara, som ger oss konkret information och gör att vi kan vara mer målinriktade. Och vid bokningen kan kunderna redan se våra hotells hållbarhetsklassificeringsindex, som visar hur hotellet presterar. För Finland kan jag stolt säga att siffrorna är bra för alla våra hotell, säger Ehrnrooth.

Hållbarhet syns också i köket

Dagens köksutrustning måste vara energieffektiv och vattenbesparande. De är också designade för att vara ergonomiska och lätta att använda, vilket sparar både ryggar och ben för köksteamet.

– Metos apparater värms upp snabbt, så minimal tid går åt till förvärmning, vilket sparar energi. Med ny utrustning och bra teknik är det också mer ansvarsfullt ur ett avfallsperspektiv, säger Jari Kettunen.


 

Vid Strawberry-hotellen på Helsingfors flygplats återspeglas hållbarheten naturligtvis också i valet av råvaror, till exempel används en högre andel omsorgsfullt och hållbart valda grönsaker och fiskarter.

– Gästerna är också mer ansvarsfulla nuförtiden, till exempel vid frukostbuffén tar de flesta bara så mycket på tallriken som de kan äta, säger Kettunen.

Strawberry-kedjan siktar på nya städer

De sprillans nya Clarion Hotel Helsinki Airport och Comfort Hotel Helsinki Airport i Helsingfors-Vantaa är ett ypperligt exempel på hur hotellkedjan Strawberry arbetar: kedjan siktar på en organisk tillväxt på 5 % per år.

– Det är mycket, då Strawberry har totalt 250 hotell. Bara i Finland har vi ökat med 1 250 nya hotellrum på fyra månader, säger Erika Ehrnrooth, landschef för Strawberry.

19 av Strawberrys hotell ligger i Finland. Majoriteten finns i Sverige och Norge, men Strawberry har också hotell i Litauen och på Svalbard.

Strawberry-hotellkomplexet vid Helsingfors flygplats är det största i Finland, med 716 rum i två hotell. Dessutom förvärvade Strawberry Hotel Katajanokka i Helsingfors i våras, som blev Clarion Collection Hotel Katajanokka. I början av sommaren förvärvade Strawberry också Hotel Hyvinkää Sveitsi, och i augusti lades Clarion Hotel Mestari i Kamppi, Helsingfors, till.

– Vår tillväxtstrategi är så stark att vi brukar säga att tillväxt är en del av vårt DNA.

Och det är mer på gång, med Strawberry som öppnar ett nytt hotell intill Åbo järnvägsstation 2028. Området kommer att helt omvandlas, med en arena som byggs bredvid stationen och ett nytt hotell intill det.

– Vi undersöker aktivt möjligheter att tillföra mångfald till hotellsituationen i Tammerfors, Uleåborg och Lappland. Vårt mål är att tillhandahålla tjänster där det finns efterfrågan.

Clarion hotel Airport
Clarions kökschef har stort förtroende för Metos
Ergoscoop
Ergonomi i det professionella köket - fem tips för bättre ergonomi
Dishwashing basket
Metos diskkorgar för professionella kök - säkerställ renlighet med kvalitetsredskap
Pier 4 Sauli Kemppainen Petra Wikström Metos
Pier 4 öppnar ett nytt perspektiv i Helsingfors, Finland
Dishwashing, professional kitchen
Vilken diskmaskin är bäst lämpad för just er verksamhet? 
Ravintola Nolita
Nolita tarjoaa laatua lautaselle ja lasiin