Ergonomi i det professionella köket - fem tips för bättre ergonomi - Metos FI
-
Beredning
-
Tillredning
- Tillredning Visa alla produkter i kategorin
- Tillbaka
- Kokgrytor
- Hot-fill doseringspumpar
- Sous-vide bassänger
- Tryckkokskåp
- Ugnar
- Spisar
- Stekbord
- iVario
- Pizzautrustning och pizza tillbehör
- Restaurangutrustning spisserier
- Stekhällar
- Grillar
- Fritöser
- Salamandrar och brödrostar
- Pastakokare
- Sushiutrustning
- Korvvärmeri
- Cirkulator
-
GN kantiner och plåtar
-
Matservering och mattransport
-
Serveringsutrustningar och bänkskivor
- Serveringsutrustningar och bänkskivor Visa alla produkter i kategorin
- Tillbaka
- Bufféserie
- Värmd draghurts
- Värmerier
- Värmebord
- Värmeskåp
- Kylbrunnar
- Kylskåp
- Kylbänkar med draglådor
- Kallskänkskylbänkar
- Pizzabord
- Neutrala skåp
- Tallriksdispensrar
- Vattendispensrar
- GN-mellanlister för brunnar och draglådor
- Värmelampor och värmelister
-
Mindre utrustningar för servering
-
Montrar och exponeringskyla
-
Kaffebryggare
-
Barutrustning och barinredning
-
Is och glass tillverkning / gelato
-
Kylning och frysning
-
Diskmaskiner
- Diskmaskiner Visa alla produkter i kategorin
- Tillbaka
- Glasdiskmaskiner
- Underbänksdiskmaskiner
- Frontladdade diskmaskiner
- Huvdiskmaskiner
- Grovdiskmaskiner
- Granulatdiskmaskiner
- Korgtunneldiskmaskiner
- Förspolningsmaskiner för WD huvdiskmaskiner
- Förspolningsmaskiner för WD korgtunneldiskmaskiner
- Banddiskmaskiner
- Brickdiskmaskiner
- Vagndiskmaskiner
- Multiwasher
-
Diskutrustning och inredning
- Diskutrustning och inredning Visa alla produkter i kategorin
- Tillbaka
- Diskkorgar
- Disklådor för bestick
- Inredning för underbänksdiskmaskiner
- Inredning för huvdiskmaskiner
- Inredning för förspolningsmaskiner
- Inredning för grovdiskmaskiner
- Inredning och banor för korgtunneldiskmaskiner
- Sorteringenheter för diskrummet
- Förspolningsduschar
- Spolutrustning
- Ång- och högtryckstvättar
-
Vattenfilter
-
Rostfri köksinredning
-
Vagnar
- Vagnar Visa alla produkter i kategorin
- Tillbaka
- Bordsvagnar
- Serveringsvagnar
- Hyllvagnar
- Vagnar för GN-kantiner
- Korgvagnar
- Dispenservagnar
- Avdelningsservicevagnar
- Redskapsvagnar för grytor
- Brickvagnar och bestickvagnar
- Multifunktionsvagnar
- Flakvagnar
- Bassängvagnar
- Bioavfallsvagnar och avfallsvagnar
- Brickreturvagnar
- Returvagnar
- Tallrikskassettvagnar
- Mjölvagnar och kryddvagnar
- Sköljvagnar för sallad
- Specerivagnar
- Vagnar för transportlådor
- Lyftvagnar
- Tvättvagnar
-
Tvättutrustning
-
Outlet
- Outlet Visa alla produkter i kategorin
- Tillbaka
- Förbehandling outlet
- Matlagning outlet
- Mattservering och mattransport outlet
- Serveringsutrustningar och bänkskivor outlet
- Montrar och exponeringkyl outlet
- Kaffebryggare outlet
- Barutrustning och barinredning outlet
- Kylförvaring och nedkylning outlet
- Diskning outlet
- Köksinredning outlet
- Alla outlet produkter
-
Beredning
-
Tillredning
- Tillredning Visa alla produkter i kategorin
- Tillbaka
- Kokgrytor
- Hot-fill doseringspumpar
- Sous-vide bassänger
- Tryckkokskåp
- Ugnar
- Spisar
- Stekbord
- iVario
- Pizzautrustning och pizza tillbehör
- Restaurangutrustning spisserier
- Stekhällar
- Grillar
- Fritöser
- Salamandrar och brödrostar
- Pastakokare
- Sushiutrustning
- Korvvärmeri
- Cirkulator
-
GN kantiner och plåtar
-
Matservering och mattransport
-
Serveringsutrustningar och bänkskivor
- Serveringsutrustningar och bänkskivor Visa alla produkter i kategorin
- Tillbaka
- Bufféserie
- Värmd draghurts
- Värmerier
- Värmebord
- Värmeskåp
- Kylbrunnar
- Kylskåp
- Kylbänkar med draglådor
- Kallskänkskylbänkar
- Pizzabord
- Neutrala skåp
- Tallriksdispensrar
- Vattendispensrar
- GN-mellanlister för brunnar och draglådor
- Värmelampor och värmelister
-
Mindre utrustningar för servering
-
Montrar och exponeringskyla
-
Kaffebryggare
-
Barutrustning och barinredning
-
Is och glass tillverkning / gelato
-
Kylning och frysning
-
Diskmaskiner
- Diskmaskiner Visa alla produkter i kategorin
- Tillbaka
- Glasdiskmaskiner
- Underbänksdiskmaskiner
- Frontladdade diskmaskiner
- Huvdiskmaskiner
- Grovdiskmaskiner
- Granulatdiskmaskiner
- Korgtunneldiskmaskiner
- Förspolningsmaskiner för WD huvdiskmaskiner
- Förspolningsmaskiner för WD korgtunneldiskmaskiner
- Banddiskmaskiner
- Brickdiskmaskiner
- Vagndiskmaskiner
- Multiwasher
-
Diskutrustning och inredning
- Diskutrustning och inredning Visa alla produkter i kategorin
- Tillbaka
- Diskkorgar
- Disklådor för bestick
- Inredning för underbänksdiskmaskiner
- Inredning för huvdiskmaskiner
- Inredning för förspolningsmaskiner
- Inredning för grovdiskmaskiner
- Inredning och banor för korgtunneldiskmaskiner
- Sorteringenheter för diskrummet
- Förspolningsduschar
- Spolutrustning
- Ång- och högtryckstvättar
-
Vattenfilter
-
Rostfri köksinredning
-
Vagnar
- Vagnar Visa alla produkter i kategorin
- Tillbaka
- Bordsvagnar
- Serveringsvagnar
- Hyllvagnar
- Vagnar för GN-kantiner
- Korgvagnar
- Dispenservagnar
- Avdelningsservicevagnar
- Redskapsvagnar för grytor
- Brickvagnar och bestickvagnar
- Multifunktionsvagnar
- Flakvagnar
- Bassängvagnar
- Bioavfallsvagnar och avfallsvagnar
- Brickreturvagnar
- Returvagnar
- Tallrikskassettvagnar
- Mjölvagnar och kryddvagnar
- Sköljvagnar för sallad
- Specerivagnar
- Vagnar för transportlådor
- Lyftvagnar
- Tvättvagnar
-
Tvättutrustning
-
Outlet
- Outlet Visa alla produkter i kategorin
- Tillbaka
- Förbehandling outlet
- Matlagning outlet
- Mattservering och mattransport outlet
- Serveringsutrustningar och bänkskivor outlet
- Montrar och exponeringkyl outlet
- Kaffebryggare outlet
- Barutrustning och barinredning outlet
- Kylförvaring och nedkylning outlet
- Diskning outlet
- Köksinredning outlet
- Alla outlet produkter
Ergonomi i det professionella köket - fem tips för bättre ergonomi
Köken är ofta hektiska platser i ständig rörelse. Om du någon gång besökt ett kök vet du att man oftast inte kan hitta en fast plats att stå på utan får ständigt flytta sig för personal som är på språng. Bristfällig ergonomi är inget man tänker på eller bryr sig om som ung. Med tiden får de flesta upp ögonen och förståelsen för vikten av bra ergonomi. Ökad stress, frånvaro och sänkt produktivitet är de mest påtagliga följderna av bristfällig ergonomi. "Att jobba i ett kök är påfrestande för kroppen. Vi hanterar tunga lyft, gör samma rörelser om och om igen och jobbar ofta i obekväma arbetsställningar," säger Petri Simonen, köks- och utbildningschef på Metos Finland, och utbildaren Elisa Rontu på Metos Finland. Här är några tips för att göra vår vardag lite enklare.
Tillagningsmetoderna i offentliga kök skiljer sig från de i restauranger, och därför är de ergonomiska utmaningarna också olika.
– I restauranger skär och blandas det mesta för hand, vilket skapar mer statisk belastning. I den offentliga sektorn sker blandningen med en kittel, men arbetet innebär mer repetitiva rörelser, vilket inte är ergonomiskt, säger Rontu.
Fokus på bra köksergonomi blir allt vanligare, särskilt med tanke på den ständiga bristen på arbetskraft. Vi vill behålla våra duktiga medarbetare och hålla dem i arbetslivet så länge som möjligt. Med ergonomiskt utformad logistik, rätt utrustning, utbildning och hjälpmedel kan vi minska stressen och göra arbetsmiljön ergonomiskt hållbar över tid.
1. Tänk på ergonomin redan från början
När ett kök är planerat med omtanke, flyter arbetet på smidigt. Målet är att göra så mycket som möjligt med så få steg som möjligt. Utrustningens placering, arbetsbänkarnas höjd och ett smidigt arbetsflöde gör arbetet enklare och minimerar tunga lyft.
Ergonomin förbättras avsevärt när vi placerar de mest använda sakerna inom räckhåll och har arbetsstationerna nära varandra.
– För en köksarbetare kan det dagliga arbetet vara riktigt tufft. Men det kan också vara väldigt trevligt," säger Simonen.
– Köket ska vara funktionellt och effektivt. När vi sparar tid på onödiga avstånd, får vi mer tid för matlagning och eventuellt en extra paus, fortsätter han.
Att ändra köket i efterhand är alltid mer arbetskrävande och dyrt, och ett kök som inte fungerar tillfredsställande leder många gånger till sjukfrånvaro och kostnader som kommer med detta.
2. Satsa på bra utrustning
Rätt utrustning är superviktig för att vi ska må bra på jobbet. När vi väljer utrustning bör vi fokusera på justerbara funktioner. Höj- och sänkbara arbetsytor tillåter rätt arbetsställning, vilket minskar belastningen på kroppen och förhindrar långvariga besvär och skador.
– Spara inte pengar på fel saker. Om vi bara tittar på inköpspriset kommer vi garanterat stöta på problem senare, säger Simonen.
–Tänk om förarmiljön i olika fordon ej var justerbara. Höj- och sänkbara arbetsytor i köken borde vara lika självklart men så ser tyvärr inte verkligheten ut i de flesta fall.
Är man lång och ska hacka jobbar man ibland med dubbla skärbrädor och är man kort får man jobba med axlarna högt. Detta leder i förlängningen till fysiska påfrestningar som är onödiga med rätt utrustning.
3. Kom ihåg utbildning
Det är viktigt att personalen vet hur man arbetar säkert och hälsosamt. Under utbildningarna lär vi oss om utrustningens ergonomiska funktioner och arbetsställningar.
– Ergonomi är oftast en del i våra utbildningar beroende av vilka maskiner som finns i köket. När vi har jobbat med ett moment en längre stund, tänker vi inte alltid på våra arbetsmetoder utan gör jobbet på rutin. Därför är utbildning viktigt, även om utrustningen är bekant – nya insikter kan uppstå när det gäller arbetsmetoder, säger Rontu.
4. Utnyttja utrustningens fulla potential
Både Rontu och Simonen betonar vikten av tekniken i utrustningen och automatiseringen som förenklar köksarbetet.
– Till exempel har ugnar avancerad teknik. Vi behöver bara veta vilket resultat vi vill ha, och ugnen sköter resten. Ugnen kan använda ljudsignaler för att berätta när det är dags att gå vidare till nästa steg, vilket sparar tid, säger Simonen.
– Ugnarna har också en automatisk rengöringsfunktion, vilket innebär att manuell rengöring av ugnens kammare samt avkalkning är ett minne blott, fortsätter Rontu.
Kockar vill ha kontroll och det kan ta tid att börja lita på dagens tekniska hjälpmedel men när man klivit över den tröskeln och börjar använda denna hjälp finns det ingen återvändo.
5. Välj hjälpmedel som stödjer ergonomi
Rätt hjälpmedel kan göra ergonomiskt utmanande arbetsuppgifter lättare. Belastningen hamnar ofta på nedre delen av ryggen, nacken och axlarna.
– Om det inte är möjligt att använda en pump med kokgrytan, finns det ett takmonterat handtag som gör det lättare att lyfta tunga skopor. Att skjuta eller dra laster eller tunga redskap är lättare än att lyfta eller bära dem, säger Simonen.
Rontu påpekar att större utrustning ofta kräver att vi sträcker oss och arbetar i obekväma arbetspositioner.
– Anpassade hjälpmedel, exempelvis för rengöring, gör arbetet mycket enklare. Sådana mer ergonomiska hjälpmedel kan också rekommenderas under utbildningen.
Kontrollera åtminstone dessa!
- Använd arbetsbänk med justerbar höjd. Vi har alla olika förutsättningar, så justerbara arbetsytor är en viktig faktor för att förbättra ergonomin. Det finns också modeller som kan lagra höjdinställningar för flera användare.
- Använd det avtagbara handtaget vid flytt av ugnsvagnar. Det hjälper dig att flytta vagnen på ett kontrollerat sätt och i en bra position - utan att behöva hålla i den varma vagnen med handskar.
- När du tar bort stavmixern från kokgrytan för rengöring, luta kitteln framåt till yttersta läget. Detta gör att du kan dra ut mixern med rak rygg. Detta är särskilt viktigt för större kokgrytor, eftersom stavmixern väger mycket.
- Jobbet i diskrummet består av ständiga lyft. Använd de hjälpmedel som vagnar för transport av diskgods och förlängda spolmunstycken för rengöring för bästa ergonomi. Utrusta diskkorgsvagnar med droppbrickor för att minimera halkrisk.
- Pumpsystem för kokgrytor förbättrar ergonomin och minskar tunga skop- och lyftarbete. Pumpar överför maten direkt till kantinen eller påsen. Om en doseringspump inte är ett alternativ, överväg ett ergonomiskt handtag med skenor i taket.
Läs också: Ett välplanerat diskrum förbättrar huvdiskmaskinens ergonomi