Hur Metos optimerar Trondheims offentliga kök

2024-10-30 06:50
A paragraph is a self-contained unit of a discourse in writing dealing with a particular point or idea. Paragraphs are usually an expected part of formal writing, used to organize longer prose.
Trondheim

Trondheim Kommun spelar en avgörande roll i att tillhandahålla mat och säkerställa välbefinnandet för äldre i en av Norges största och mest historiska städer. Jim Banks upptäcker varför Metos är den föredragna leverantören för detta viktiga uppdrag.

År 2002 tog staden Trondheim i Norge det djärva beslutet att centralisera produktionsköket för all kommunal matproduktion. Ett stort kök ersatte de många små samlokaliserade köken i stadens äldreboenden för att öka effektiviteten.

Nu levererar denna centrala köksanläggning mat till både kommunala och privata institutioner, distriktskaféer, utsatta eller funktionshindrade personer som bor hemma, skolor, fritidshem och förskolor. Anläggningen är i drift 365 dagar om året, producerar mat från 7 på morgonen till 8 på kvällen måndag till fredag och hanterar förpackning och förberedelser från 9 på morgonen till 5 på eftermiddagen på helgerna. Köket distribuerar måltider varje dag över hela staden. En avgörande verksamhet för många av kommunens invånare.



”Vi anställer 47 personer i köket, som arbetar i skift, inklusive mer än 30 kockar,” säger kökschefen Tony Andersen.

”Vi expanderar, och Trondheim växer som stad, så det kommer att bli fler och fler äldre människor i framtiden. Vi pratar om ett extra äldreboende vartannat år, med 60 till 100 personer i varje.”

Med den ökande efterfrågan på sina tjänster beslutade anläggningen att uppdatera sin utrustning, som används intensivt minst 10 timmar varje dag.

”Det är mycket slitage, mer än i ett hotell eller en restaurang, så utrustningen riskerade att bli utsliten, och det var äldre teknik, så vi ville ha modernare, effektivare och mer automatiska system,” förklarar Andersen. ”Till exempel har vi pumpar som pumpar mat från stora 400-liters kokgrytor. De kan pumpa soppa, till exempel, in i doseringsmaskinen och fördela det i påsar, märka dem och suga ut luft för att vakuumpacka det.”

”Det mesta av maten är lagad från grunden. Vi kokar tex fond för såser. Vi bearbetar kött med örter för att göra våra egna köttbullar och lasagne och så vidare, så det är mycket arbete för kockar att göra internt,” tillägger han. ”Vi uppdaterade dispenser-, lagrings- och livsmedelshanteringsutrustningen, samt installerade ett automatiskt stekbord som dispenserar kött, tillagar det på båda sidor och sedan flyttar det vidare för att förpackas.”

Köket kan tillverka upp till 16 000 köttbullar varje dag, förberedda för hand men tillagade automatiskt. Det är bara en del av verksamheten, som har många andra automatiserade processer, och ett stort behov av diskteknik. För sådana intensiva processer vände sig köket till sin långvariga utrustningsleverantör – Metos.

Perfekta partners 

Metos har varit den föredragna partnern sedan köket centraliserades 2002, och de har levererat en mängd olika utrustningar – kokgrytor som deras senaste Proveno, stekpannor, Hot-fill DOS 2 och DOS 3 Matpumpar för snabb och exakt dosering av flytande livsmedel, och mer.


 

”Var fjärde år lägger vi ut avtalet på anbud, men vi har alltid valt Metos eftersom deras utrustning passar våra behov,” säger Andersen. ”De känner till köket, de känner till folket och de känner till utmaningarna och möjligheterna.”

”Vi har pratat med varandra om produkter och projekt nästan varje vecka sedan jag förvärvade kontraktet för 18 år sedan,” säger Espen Melheim, säljansvarig på Metos i Norge. ”Detta är ett stort kök för oss – 3 000 måltider per dag – och vi har installerat flera typer av maskiner så att de kan laga både mindre och större volymer.

Det är inte bara mångsidigheten och tillförlitligheten hos utrustningen som har gjort Metos till den föredragna leverantören. I Norge är hållbarhet också mycket högt på agendan, särskilt i offentligt ägda anläggningar som Trondheim Kommun.

”Pris är viktigt för kunder, men runt 30 % av ekvationen baseras på hållbarhet,” förklarar Liv Haugen, försäljningschef på Metos. ”Det är en verklig förändring. Vår distributionskanal är hållbar, inklusive diskmaskiner som minskar vatten- och kemikalieförbrukningen. Det är delvis därför Norge är en möjligheternas plats för oss – hållbarhet är i linje med våra egna standarder.


 

För Trondhiem Kommun är MyKitchen-programmet som drivs av Metos en annan stor fördel. Tjänsten lagrar all operationsdata på hårdvaran i köket, så att den kan användas för att schemalägga underhåll, övervaka statusen för enskilda maskiner och planera eventuella driftstopp som kan behövas. Genom att hantera underhåll kan Andersen och hans team planera i förväg, öka produktionen andra dagar så att köket kan stängas vid behov.

Under mer än 20 år har partnerskapet löpt smidigt, och det finns all anledning att tro att det kommer att fortsätta att blomstra i framtiden.

Ergonomics in the professional kitchen
Ergonomi i det professionella köket - fem tips för bättre ergonomi
Dishwashing basket
Metos dishwashing baskets for professional kitchens - ensure cleanliness with quality utensils
Pier 4 Sauli Kemppainen Petra Wikström Metos
Pier 4 öppnar ett nytt perspektiv i Helsingfors, Finland
Dishwashing, professional kitchen
Vilken diskmaskin är bäst lämpad för just er verksamhet? 
Ravintola Nolita
Nolita tarjoaa laatua lautaselle ja lasiin
Antti Myllys, Metos Suomen myynti- ja huoltojohtaja
Ammattikeittiön arjesta sujuvaa