Kempele centralkök har gott om utrymme för arbete

2024-09-06 13:04
A paragraph is a self-contained unit of a discourse in writing dealing with a particular point or idea. Paragraphs are usually an expected part of formal writing, used to organize longer prose.
Kempeleen keskuskeittiö

Kempele Catering Services centralkök, som har flyttat till helt nya lokaler, är rymligt och praktiskt. Ett dedikerat dietkök, en praktisk kokgrytasats och en lättfyllbar buffé, bland annat, underlättar arbetet för de 13 yrkesverksamma i köket.

Centralköket i Kempele kommun är beläget i den nyligen öppnade nya skolbyggnaden. Köket, som tillhandahåller mat för alla förskolor och skolor i kommunen, har byggts i en helt ny byggnad och har utformats från grunden till en högfunktionell enhet. Innan den nya byggnaden färdigställdes, tillagades mat till Kempeleens skolor och förskolor i två beredningskök. Nu tillagar centralköket totalt 5 000 måltider, varav 1 700 konsumeras i samma byggnad och resten packas och skickas ut varma till totalt 11 olika distributionskök.

 


 

En av hörnstenarna i kökets verksamhet är Metos kokgrytekoncept, som gör arbetet med att distribuera tusentals portioner lättare, mer ergonomiskt och mer effektivt.

– Vi pumpar all den mat vi kan: arbetet går snabbare och lättare eftersom personalen inte behöver ösa. Det var lätt att installera utrustningen eftersom vi fick vägledning i förväg, säger Marjo Rauma, chef för Catering- och städtjänster i Kempele kommun.

Kempeleens tidigare beredningskök var inte särskilt praktiska. Nu, förutom kokgrytorna och de ergonomiska förbättringarna, har de mer rymliga och moderna lokalerna och den nya utrustningen, inklusive ett separat dietkök i centralköket, mottagits extremt väl av personalen.

Produktionschefen Anu Räisänen berömmer också de funktionella lokalerna och utrustningen.

– Det nya köket har många bra saker: nya lokaler som kan rymma stora mängder mat, och naturligtvis fungerande utrustning och till exempel ergonomiska slevar och pumpanordningar för välmående på jobbet. 


 

Den nya buffén är säker och bekväm

Matsalen i den nya byggnaden välkomnar 1 700 gäster om dagen. Med så stort flöde av gäster kan det vara en utmaning att fylla buffén och ibland till och med en säkerhetsrisk. Under designfasen av Kempele centralkök minimerades riskerna genom att planera påfyllnad av bufféerna från kökssidan.

– Logistiken blir smidigare när personalen inte behöver fylla buffén mitt bland matgästerna. Samtidigt undviks säkerhetsriskerna med att lyfta varma behållare mitt bland barnen, säger Marjo.


 

– Den nya buffén är fantastisk! Och diskavdelningen är nu i gott skick – det finns gott om utrymme för retur och disklinjen är lång i båda ändarna, vilket underlättar arbetet, tillägger Anu.

Utbildning och snabb hjälp

Den nya Metos-utrustningen erbjuder bland annat möjligheten till mer ekonomisk energi- och vattenförbrukning och en lättare arbetsbelastning. I de nya lokalerna finns nu ett separat dietkök, vilket underlättar vardagen. Köksutrustningen inkluderar även tryckkokningsskåp.


 

Personalen har fått inledande utbildning på utrustningen och börjar bemästra grundfunktionerna på den nya utrustningen. Nästa steg är att lära sig alla funktionerna – så att personalen kan få ut det mesta av den nya utrustningen och dess många funktioner i sitt arbete.

– Det är alltid många nya intryck och rutiner som ska bearbetas och komma på plats när ett nytt kök ska startas. Därför delar vi oftast in utbildningen av maskiner i en grundutbildning med en efterföljande mer djupgående utbildning. Annars blir det lätt för mycket att ta in.

Under de första månaderna har samarbetet med Metos fortsatt att vara nära till hands.

– Vid uppstarten av ett så stort nytt kök som detta uppstår alltid situationer där man behöver någon form av hjälp. Vi har alltid fått den hjälpen snabbt, senast dagen efter, tackar Marjo.

Läs mer om vårt kokgrytekoncept

Ergonomics in the professional kitchen
Ergonomi i det professionella köket - fem tips för bättre ergonomi
Dishwashing basket
Metos dishwashing baskets for professional kitchens - ensure cleanliness with quality utensils
Pier 4 Sauli Kemppainen Petra Wikström Metos
Pier 4 öppnar ett nytt perspektiv i Helsingfors, Finland
Dishwashing, professional kitchen
Vilken diskmaskin är bäst lämpad för just er verksamhet? 
Ravintola Nolita
Nolita tarjoaa laatua lautaselle ja lasiin
E-handel 1 till 5 av 38