Nolita tarjoaa laatua lautaselle ja lasiin

2024-11-11 08:09
A paragraph is a self-contained unit of a discourse in writing dealing with a particular point or idea. Paragraphs are usually an expected part of formal writing, used to organize longer prose.
Ravintola Nolita

Nolita on Helsingin Punavuoressa sijaitseva bistro ja leipomo. Sympaattinen ja suosittu kortteliravintola avattiin vuoden 2023 lopussa. Ennen avaamista elämää nähneisiin tiloihin oli tehtävä remontti, jossa uudistettiin paitsi pinnat myös keittiö.

Kortteliravintola Nolita sijaitsee perinteikkäässä, vuosikymmeniä palvelleessa leipomotilassa Helsingin keskustan alueella. Vaikka tilat on kokonaan uusittu, leipää siellä leivotaan yhä. Ravintolapäällikkö Christian Angelov kertoo, että Nolitan leipomosta valmistuvat leivät sekä Nolitaan ja sen asiakkaille mukaan ostettavaksi, että Nolitan omistajien kahteen muuhun ravintolaan, Elmiin ja Nollaan. 

Nolitan bistromainen ruokatuote perustuu erinomaisiin raaka-aineisiin ja käsityöhön. Ravintolan juomissa puolestaan korostuvat huippuviinituottajien pienet erät. Vaikka kaikessa tavoitellaankin ensiluokkaista laatua, rento tunnelma ja kohtuuhinnat takaavat, että Nolitaan on helppo poiketa.


 

– Haluamme olla hyvä ravintola, johon voi kortteliravintola-tyyliin poiketa syömään vaikka pippuripihvin ja juomaan sen seurana lasillisen hyvää viiniä. Aina ei tarvitse tilata koko menua, kaikki riippuu siitä, mitä asiakas juuri sillä hetkellä haluaa, Angelov pohtii.

– Saman illan aikana meillä voi olla syömässä asiakkaita kuusitoistavuotiaasta kahdeksankymmenen ikäisiin ihmisiin. Minusta on kivaa huomata, että meille tullaan nauttimaan, nauramaan ja tekemään jotain kivaa läheisten ihmisten kanssa. Juuri sellainen ravintola haluamme olla.

Keittiö sisään ikkunoiden kautta

Uuden ravintolan perustaminen vanhaan liiketilaan voi olla monimutkaista. Vanhoihin, usein pieniin keittiötiloihin uuden ja nykyaikaisten vaatimusten mukaisen keittiön suunnitteleminen kaikkine tarpeellisine laitteineen vaatii näkemystä ja ammattitaitoa, ja ainakin paljon remonttia.

Nolitassa tilat on uusittu kattoa ja lattiaa myöden – vain leipomon uuni on saanut jäädä palvelemaan uutta ravintola-leipomoa.

– Aiempi keittiö palveli aivan erilaista liikeideaa, joten koko laitekanta oli tarpeen uudistaa. Tärkeintä uuden keittiömme suunnittelussa oli tietysti saada se toimivaksi annetuissa tiloissa. Sehän on se jokaisen keittiön suunnittelun lähtökohta: miten saadaan mahdollisimman paljon työkaluja ja apuvälineitä monesti pieniin tiloihin niin, että keittiö on käytännöllinen ja työ sujuvaa, Angelov sanoo.


 

Suunnittelutyö sujui yhteistyössä Metoksen ammattilaisten kanssa.

– Asiakaspalvelu Metoksella on todella hyvää. Saimme todella paljon apua. Toimiva keittiö syntyi yhdessä suunnittelemalla – meitä kuunneltiin ja kaikki tarpeelliset laitteet saatiin keittiöön juuri kuten toivoimme.

Laitteille liian pieni oviaukko vaati toimitus- ja asennusvaiheessa hiukan ongelmanratkaisukykyä. 

– Keittiö suunniteltiin sen ehdoilla, mitä laitteita tarvitsemme, ei sen, mikä mahtuu vanhan rakennuksen ovista sisään! Angelov nauraa. 

Tämäkin ongelma oli lopulta aika pieni ja helposti hoidettavissa: ravintolan ikkuna nostettiin paikoiltaan ja laitteet vietiin sisään ikkunan kautta. 

Vastuullisuus dna:ssa

Nolitan omistajapoppoo on myös kahden muun helsinkiläisen ravintolan takana ja heidät tunnetaan erityisesti vastuullisista teoistaan. Angelov kertoo, että vastuullinen ajattelutapa on osa päivittäistä työntekoa ja näkyy monella tavalla Nolitankin toiminnassa.


 

– Vastuullisuus on meillä sisäänrakennettua, ja osa arkista työntekoa. Toki vastuullisessa toiminnassa on aina kaikilla jotain parantamisen varaa. Kuitenkin voin rehellisesti sanoa, että teemme päivittäin vastuullisuustekoja, muun muassa minimoimme hävikin ja teemme sen eteen töitä myös kaikkien kolmen ravintolan yhteispelillä. Tiiminä saamme kaikki raaka-aineet käytettyä niin hyvin kuin mahdollista, Angelov kertoo. 

Arjen vastuullisuutta tukee myös loppuunkäytettyjen keittiölaitteiden uusiminen.

– Uusissa laitteissa on sähkön säästeliään käytön ja vähäisemmän vedenkulutuksen etuudet. Esimerkiksi pesuohjelmat ovat aiempaa nopeampia ja säästävät sekä vettä että sähköä. Tämä asia menee eteenpäin käsi kädessä teknologian kehittymisen kanssa, Angelov pohtii.

Sali täynnä elämää

Kortteliravintolan vuodessa vakiintunut arki jatkuu, ovi käy ja asiakkaat nauttivat olostaan. Minkälaisista asioista ravintolapäällikkö unelmoi Nolitan tulevaisuudelle?

– Tämä on varmaan sama unelma kuin jokaisella ravintoloitsijalla. Että sali olisi joka päivä täynnä elämää ja naurua, ja ihmiset nauttisivat ruoasta ja viinistä – ja elämästä.

Lue ravintolaratkaisuistamme

Ravintola Nolita
Nolita tarjoaa laatua lautaselle ja lasiin
Antti Myllys, Metos Suomen myynti- ja huoltojohtaja
Ammattikeittiön arjesta sujuvaa
Trondheim
How Metos keeps Trondheim’s public kitchen running
Bistoria Patio Janne Gehör
Nallikarin Bistoria Patio hemmottelee napolilaispizzoilla ja merimaisemilla
Filip Sajler
HOPI Chef Tech Center – Where Culinary Work and Innovations Meet
E-handel 1 till 5 av 34