Astianpesuratkaisut - Metos FI
-
Esikäsittely
-
Ruoanvalmistus
- Ruoanvalmistus Kategorian kaikki tuotteet
- Takaisin
- Keittopadat
- Hot Fill -pumput
- Sous Vide -altaat
- Painekeittokaapit
- Uunit
- Liedet
- Paistinpannut
- iVario
- Pizzalaitteet ja pizzatarvikkeet
- Ravintolalaitesarjat
- Parilat
- Grillit
- Rasvakeittimet
- Salamanterit ja paahtimet
- Pastakeittimet
- Sushi-laitteet
- Höyrystimet ja hauteet
- Sirkulaattorit
-
GN-astiat ja pellit
-
Ruoanjakelu ja ruoankuljetus
-
Tarjoilulaitteet ja työtasot
- Tarjoilulaitteet ja työtasot Kategorian kaikki tuotteet
- Takaisin
- Buffet-sarjat
- Lämpövetolaatikostot
- Lämpöhauteet
- Lämpöpöydät
- Lämpökaapit
- Kylmäaltaat
- Kylmäkaapit
- Kylmävetolaatikostot
- Kylmätyöpöydät
- Pizzatyöpöydät
- Neutraalikaapit
- Lautasjakelimet
- Vesijakelimet
- GN-jakajat altaisiin ja vetolaatikoihin
- Lämpölamput ja lämpösäteilijät
-
Tarjoilun pienlaitteet
-
Lasikot ja myyntikalusteet
-
Kahvilaitteet
-
Baarilaitteet ja baarikalusteet
-
Jään ja jäätelön valmistus / gelato
-
Kylmäsäilytys ja jäähdytys
- Kylmäsäilytys ja jäähdytys Kategorian kaikki tuotteet
- Takaisin
- Jääkaapit
- Pakastekaapit
- Kylmähuoneet
- Pakastehuoneet
- Jäähdytyskaapit ja pakastuskaapit
- Pikajäähdytyskaapit ja pikapakastuskaapit
- Pikajäähdytyshuoneet ja pikapakastushuoneet
- Kylmävetolaatikostot ja pöytämalliset kylmäkaapit
- Kylmäaltaat
- Monitoimikaapit
-
Astianpesu
-
Astianpesun tarvikkeet ja kalusteet
- Astianpesun tarvikkeet ja kalusteet Kategorian kaikki tuotteet
- Takaisin
- Astianpesukorit
- Ruokailuvälinelokerikot
- Pöydänaluskoneiden kalusteet
- Kupukoneiden kalusteet
- Esipesukoneiden kalusteet
- Patapesukoneiden kalusteet
- Korikuljetinkoneiden kalusteet ja radat
- Astianpesuosaston lajitteluyksiköt
- Esipesusuihkut
- Lattiapesurit
- Höyrypesurit ja painepesurit
-
Vedensuodattimet
-
Keittiökalusteet
-
Vaunut
- Vaunut Kategorian kaikki tuotteet
- Takaisin
- Tasovaunut
- Tarjoiluvaunut
- Hyllyvaunut
- GN-johdevaunut
- Korivaunut
- Jakelinvaunut
- Osastotarjoiluvaunut
- Patatarvikevaunut
- Tarjotinvaunut ja ruokailuvälinevaunut
- Monitoimivaunu
- Lavavaunut
- Allasvaunut
- Biojätevaunut ja jätevaunut
- Tarjotinpalautusvaunut
- Palautusvaunut
- Lautaskasettivaunut
- Jauhovaunut ja maustevaunut
- Vihannesten huuhteluvaunut
- Välitystuotevaunut
- Vaunut kuljetuslaatikoille
- Nostovaunu
- Pyykkivaunut
-
Pesulalaitteet
-
Outlet
- Outlet Kategorian kaikki tuotteet
- Takaisin
- Esikäsittely outlet
- Ruoanvalmistus outlet
- Ruoanjakelu ja ruoankuljetus outlet
- Tarjoilulaitteet ja työtasot outlet
- Lasikot ja myyntikalusteet outlet
- Kahvilaitteet outlet
- Baarilaitteet ja baarikalusteet outlet
- Kylmäsäilytys ja jäähdytys outlet
- Astianpesu outlet
- Keittiökalusteet outlet
- Kaikki outlet-tuotteet
-
Esikäsittely
-
Ruoanvalmistus
- Ruoanvalmistus Kategorian kaikki tuotteet
- Takaisin
- Keittopadat
- Hot Fill -pumput
- Sous Vide -altaat
- Painekeittokaapit
- Uunit
- Liedet
- Paistinpannut
- iVario
- Pizzalaitteet ja pizzatarvikkeet
- Ravintolalaitesarjat
- Parilat
- Grillit
- Rasvakeittimet
- Salamanterit ja paahtimet
- Pastakeittimet
- Sushi-laitteet
- Höyrystimet ja hauteet
- Sirkulaattorit
-
GN-astiat ja pellit
-
Ruoanjakelu ja ruoankuljetus
-
Tarjoilulaitteet ja työtasot
- Tarjoilulaitteet ja työtasot Kategorian kaikki tuotteet
- Takaisin
- Buffet-sarjat
- Lämpövetolaatikostot
- Lämpöhauteet
- Lämpöpöydät
- Lämpökaapit
- Kylmäaltaat
- Kylmäkaapit
- Kylmävetolaatikostot
- Kylmätyöpöydät
- Pizzatyöpöydät
- Neutraalikaapit
- Lautasjakelimet
- Vesijakelimet
- GN-jakajat altaisiin ja vetolaatikoihin
- Lämpölamput ja lämpösäteilijät
-
Tarjoilun pienlaitteet
-
Lasikot ja myyntikalusteet
-
Kahvilaitteet
-
Baarilaitteet ja baarikalusteet
-
Jään ja jäätelön valmistus / gelato
-
Kylmäsäilytys ja jäähdytys
- Kylmäsäilytys ja jäähdytys Kategorian kaikki tuotteet
- Takaisin
- Jääkaapit
- Pakastekaapit
- Kylmähuoneet
- Pakastehuoneet
- Jäähdytyskaapit ja pakastuskaapit
- Pikajäähdytyskaapit ja pikapakastuskaapit
- Pikajäähdytyshuoneet ja pikapakastushuoneet
- Kylmävetolaatikostot ja pöytämalliset kylmäkaapit
- Kylmäaltaat
- Monitoimikaapit
-
Astianpesu
-
Astianpesun tarvikkeet ja kalusteet
- Astianpesun tarvikkeet ja kalusteet Kategorian kaikki tuotteet
- Takaisin
- Astianpesukorit
- Ruokailuvälinelokerikot
- Pöydänaluskoneiden kalusteet
- Kupukoneiden kalusteet
- Esipesukoneiden kalusteet
- Patapesukoneiden kalusteet
- Korikuljetinkoneiden kalusteet ja radat
- Astianpesuosaston lajitteluyksiköt
- Esipesusuihkut
- Lattiapesurit
- Höyrypesurit ja painepesurit
-
Vedensuodattimet
-
Keittiökalusteet
-
Vaunut
- Vaunut Kategorian kaikki tuotteet
- Takaisin
- Tasovaunut
- Tarjoiluvaunut
- Hyllyvaunut
- GN-johdevaunut
- Korivaunut
- Jakelinvaunut
- Osastotarjoiluvaunut
- Patatarvikevaunut
- Tarjotinvaunut ja ruokailuvälinevaunut
- Monitoimivaunu
- Lavavaunut
- Allasvaunut
- Biojätevaunut ja jätevaunut
- Tarjotinpalautusvaunut
- Palautusvaunut
- Lautaskasettivaunut
- Jauhovaunut ja maustevaunut
- Vihannesten huuhteluvaunut
- Välitystuotevaunut
- Vaunut kuljetuslaatikoille
- Nostovaunu
- Pyykkivaunut
-
Pesulalaitteet
-
Outlet
- Outlet Kategorian kaikki tuotteet
- Takaisin
- Esikäsittely outlet
- Ruoanvalmistus outlet
- Ruoanjakelu ja ruoankuljetus outlet
- Tarjoilulaitteet ja työtasot outlet
- Lasikot ja myyntikalusteet outlet
- Kahvilaitteet outlet
- Baarilaitteet ja baarikalusteet outlet
- Kylmäsäilytys ja jäähdytys outlet
- Astianpesu outlet
- Keittiökalusteet outlet
- Kaikki outlet-tuotteet
Astianpesukoneet ja astianpesuratkaisut ammattikeittiöihin
Astianpesu on olennainen osa ammattikeittiön toimintaa. Se käsittää koko tapahtumaketjun likaisten astioiden palautuksesta puhtaiden astioiden säilytykseen ja sisältää pesemistä, puhdistamista, siirtämistä sekä lajittelua. Lopputulos, eli puhtaat astiat, ovat usean osatekijän summa. Pesutulokseen vaikuttavien tekijöiden tunteminen, oikeat laitevalinnat sekä niiden oikea käyttö ja huolto ovat perusedellytyksiä onnistuneelle lopputulokselle.
Ammattikeittiöiden astianpesun tavoitteet
Miellyttävään ruokailuun kuuluu ympäristön, henkilöiden, astioiden ja välineiden ehdoton puhtaus, ja se määritellään myös viranomaisten taholta. Pohjoismaista elintarvikealan suositusta valvoo Suomessa Ruokavirasto. Astian pinnalla ei saa olla näkyvää likaa, ja sen pinnalla saa olla maksimissaan sata mikrobia. Astian tulee olla kuiva. Nyrkkisääntönä voi pitää, että astioiden tulee olla kuivia minuutin kuluessa koneesta ottamisen jälkeen.
Pestävien astioiden määrä ja laatu aiheuttavat omat kriteerinsä astioiden käsittelyketjulle. Astioiden kierron tulee sujua tehokkaasti, turvallisesti ja työntekijöiden kannalta ergonomisesti. Käsin nostettavat taakat, kuten pesukorit ja astianpinot, eivät saa olla liian raskaita. Olennainen osa työviihtyvyyttä ovat myös alhainen melutaso, hyvä valaistus, ilmastointi sekä oikea työskentelylämpötila.
Astianpesun tavoite on tuottaa puhtaita astioita lyhyessä ajassa, mahdollisimman kustannustehokkaasti sekä miellyttävässä työympäristössä.
Toimiva ammattikeittiön astianpesuosasto
Astianpesuosaston suunnittelun lähtökohtia ovat esimerkiksi keittiötyyppi, eli onko kyseessä esimerkiksi ravintola, henkilöstöruokala, koulu tai sairaala, ruokailijamäärä, astiasto ja sen määrä, kiertonopeus, muoto sekä materiaalit, huonetilat ja kulkuväylät, pesuun varattu aika sekä kustannukset.
Ammattikeittiön astianpesu on kokonaisuus, jossa astianpesukone on vain yksi palanen – toki tärkeä sellainen. Astianpesujärjestelmään kuuluu astioiden palautus pesuosastolle, ruokajätteiden poisto, astioiden lajittelu ja koritus, pesu, huuhtelu sekä kuivaus, ja astioiden säilytys ja niiden siirto tarjoilupisteisiin.
Nämä toiminnot kytketään yhteen jatkuvaksi joustavaksi toimintaketjuksi. Ratkaisumalli suunnitellaan aina tapauskohtaisesti.
Astianpesu kuluttaa paljon vettä, sähköä ja pesuaineita. Astianpesun valinnoilla voidaan vaikuttaa paljon keittiön ympäristökuormaan.
Mikä astianpesukone sopii parhaiten sinun ammattikeittiöösi?
Ammattikäyttöön tarkoitetut astianpesukoneet jaotellaan eri konetyyppeihin. Joskus oikean laitteen valinta juuri omaan ammattikeittiöön voi olla haastavaa, sillä tyyppejä löytyy useita erilaisia ja niiden sisälläkin löytyy vielä useita erilaisia malleja. Kun laite on valittu oikein, palvelee se käyttäjäänsä kaikista parhaiten, joten eri koneisiin ja niiden ominaisuuksiin kannattaa perehtyä huolella.
Pöydänaluskoneet ovat kätevä valinta pieniin tiloihin, kuten baareihin ja päiväkoteihin, ja sopivat lasien ja astioiden pesuun. Kupukoneet taas tarjoavat ergonomisen ratkaisun keskikokoisiin ja suuriin ammattikeittiöihin. Patapesukoneet on suunniteltu suurkeittiöihin, joissa pestään isoja astioita ja laitteiden osia. Raepesukoneet puolestaan käyttävät biohajoavia rakeita kiinnittyneen lian poistamiseen ja ne sopivat raskaisiin pesutarpeisiin. Korikuljetinkoneet ovat suurkeittiöiden tehokkaita kapasiteettiratkaisuja, joissa optimoidaan veden ja energian käyttö. Tappimattokoneet puolestaan ovat joustavia, suuren kapasiteetin koneita, jotka räätälöidään asiakkaan tarpeiden mukaan.