Keittiön kylmälaitteet kesäkuntoon - Metos FI
Keittiön kylmälaitteet kesäkuntoon

Käyttövarmuutta parantavat huolto- ja puhdistusoperaatiot ovat kannattavia investointeja. Pienellä vaivannäöllä voidaan saada paljon aikaan.
Kylmälaitteiden tehtävä on pitää niissä säilytettävä tuote oikeassa lämpötilassa. Tavoitteena oleva säilytyslämpötila on alhaisempi kuin ympäröivä huonelämpötila, joten lämmön siirtämiseksi tarvitaan mekanismi. Toimintaperiaate on se, että kompressorin putkistossa kierrättämä kylmäaine muuttaa olomuotoaan eri vaiheissa: laitteen sisällä kylmäaine sitoo lämpöä höyrystyessään kaasuksi höyrystimessä ja ulkopuolella se luovuttaa lämpöä tiivistyessään jälleen nesteeksi lauhduttimessa. Kylmäkone ei siis nimestään huolimatta tuota kylmää ilmaa laitteen sisälle, vaan kuljettaa lämmintä ilmaa sieltä pois.
Kylmälaitteiden toiminta varmistetaan pitämällä ne kunnossa säännöllisin hoito- ja huoltotoimenpitein. Niiden toimintakuntoon vaikuttavat kaikki osatekijät suunnittelusta ja asennuksesta aina laitteen käytönaikaisiin hoito- ja huoltotoimenpiteisiin. Käyttäjät voivat itse tehdä osan toimista, mutta on tiettyjä toimenpiteitä, joihin kannattaa pyytää ammattilaisen apua.
Olosuhteet ratkaisevat
Kylmälaitteiden oikea, ohjeiden mukainen käyttäminen takaa tuotteiden säilymisen suunnitellulla tavalla. Tuotteiden sijoittelu esimerkiksi jää- tai pakastekaappiin on syytä tehdä huolella ja varmistaa, että ohjeiden mukainen täyttöaste ei ylity eikä ilmankierto kaapin sisällä esty.
Tuotteiden pakkausten tulee olla tiiviitä, ettei ylimääräistä kosteutta pääse syntymään kaapin sisälle. Yhtä lailla tärkeää on muistaa säilytys- ja jäähdytyslaitteiden ero. Kylmälaitteita ei ole tarkoitettu tuotteiden jäähdyttämiseen.
Kylmäkompressorin elinikä on hyvin pitkälle riippuvainen käyttöolosuhteista. Mikäli kylmäkaapin ovet ovat usein tai pitkiä aikoja auki, kylmä ”pakenee”, kompressorin kuormitus kasvaa ja sen käyttötunnit kertyvät nopeammin täyteen. Samalla myös energiankulutus kasvaa lisäkuormituksen takia.
Mikäli ympäröivä huoneilma on lämmintä ja kosteaa, kylmälaitteet voivat hikoilla. Hikoilu johtuu siis ympäristön lämpötila- ja kosteuseroista. Siitä voidaan päästä eroon lämpötiloja säätämällä. Jos näin ei voida tehdä, on syytä huolehtia siitä, että kosteus haihdutetaan, kerätään talteen tai johdetaan viemäriin.
Käyttöohjeesta apua
Käyttövarmuutta parantavat huolto- ja puhdistusoperaatiot ovat kannattavia investointeja. Pienellä vaivannäöllä voidaan saada paljon aikaan, sillä laitteiden toimintakatkokset heikentävät ravintolan palvelukykyä sekä aiheuttavat taloudellisia menetyksiä. Mikäli laitteiden häiriöitä ei huomata ajoissa, saattavat ne pahimmillaan johtaa jopa ruokamyrkytyksiin.
Laitteen mukana tuleva käyttöohje kertoo ne toimenpiteet, jotka käyttäjä voi itse tehdä. Mikäli tämä tärkeä dokumentti on päässyt katoamaan, kannattaa pyytää laitteen myyjältä uusi kappale.
Tärkein käyttäjän tekemä huoltotoimenpide on lauhduttimen ja suodattimen puhdistus. Likainen tai pölyyntynyt lauhdutin ei toimi tehokkaasti, ja se voi jopa aiheuttaa tulipalovaaran. Tukkeutunut lauhdutin saa aikaan sen, että kylmäkone ei saa tarpeeksi ilmaa. Tämä johtaa siihen, että asetettuja lämpötila-arvoja ei saavuteta. Samaan aikaan puhallin ja kompressori ylikuumenevat ja ovat vaarassa rikkoutua.
Lisäksi on olennaista varmistaa, että niin mahdollinen sulatus kuin sulatusvesien viemäröinti tai haihdutus toimivat asiallisesti. Kylmäkompressorin tarkastuksessa kannattaa itse kuulostella melutasoa sekä antaa ammattilaisen tarkastaa säännöllisesti öljyn ja kylmäaineen määrä. Oikean lämpötilatason säilymisen kannalta keskeistä on tutkia, että puhaltimet ja termostaatti toimivat oikein. Myös ovien ja luukkujen tiiviys ja toiminta sekä lämpömittarin toimivuus on syytä tarkastaa.
Noudata sähkön kanssa varovaisuutta
Turvallisuus on tärkeä seikka tässäkin asiassa. Ennen laitteeseen kajoamista on syytä tehdä se jännitteettömäksi. Eli pistotulppa irti seinästä! Kylmälaitteiden tukkeutuneet lauhduttimet ja suodattimet aiheuttavat ammattikeittiössä lukemattomia huoltokäyntejä ja lyhentävät laitteiden käyttöikää. ”Se hoitaa, joka ehtii”, on varsin huono laatuohje. Jotta puhdistaminen tulisi hoidettua säännöllisesti, pitää sen olla jonkun nimetyn henkilön vastuulla. Toimenpide sinällään on erittäin yksinkertainen eikä vaadi erikoisosaamista tai -välineitä.
Paras työväline puhdistamiseen on tavallinen astianpesuharja, jolla pöly lähtee kätevästi lauhduttimen lamellien välistä pois. Harjassa on ideaa, sillä sen käyttäjä ei riko käsiään teräviin reunoihin samalla kun asianmukainen työkalu estää lamelleja vaurioitumasta. Harjauksen jälkeen koneiston voi näkyviltä osiltaan imuroida. Irrotettavan suodattimen voi tarvittaessa pestä ja huuhdella vesihanan alla.
Samalla kun kylmälaite on kytketty pois toiminnasta, on syytä suorittaa hieman perusteellisempi kevätsiivous. Jääkaappien, lasikkojen ja kylmävetolaatikoiden huolellinen puhdistus käy käden käänteessä, kun hyllyt ja laatikot ovat tyhjiä.
– Kun ovien ja vetolaatikoiden tiivisteet puhdistetaan, voidaan kokeilla ovatko ne ehjiä. Katso myös, että ovet ja laatikot sulkeutuvat kunnolla. Vetolaatikoiden liukukiskoihin on hyvä suihkuttaa samalla voiteluainetta. Rikkoutuneet tiivisteet on syytä vaihtaa uusiin, sillä ne aiheuttavat kylmävuotojen ohella myös hygieniariskin, kun lika pääsee hankaliin paikkoihin. Joissakin laitteissa tiivisteen vaihdon voi suorittaa itsekin, kertoo Kari Willman Metoksen teknisestä keskuksesta.
Järjestys se olla pitää
Kuumina kesäpäivinä kovimmilla ovat kylmälaitteet, jotka on asennettu ahtaisiin paikkoihin tai tiloihin, joissa huoneiston lämpötila pääsee nousemaan. Esimerkiksi alas laskettu keittiön katto vaikeuttaa jääkaappien ilmansaantia. Huolehdi, että keittiössä on riittävä ilmanvaihto.
Vaikka kevätsiivouksen yhteydessä ei voida lähteä siirtelemään kattoja tai virittämään ilmastointia, voidaan laitteen toimintaan ja käyttöikään vaikuttaa lukuisin pienin yksityiskohdin. Willman kertoo, että jo laitteen oikea täyttäminen vaikuttaa uskomattoman paljon.
– Kylmäkaappia täytettäessä ei saa tukkia sisäilman kiertoa. Seiniä myöten täyteen ahdettu pakastinkaappi ei varmasti selviydy tehtävästään kesähelteillä. Ruoka on syytä säilyttää suljetuissa pakkauksissa tai kannellisissa astioissa. Erityisesti voimakkaasti höyrystyvät tuotteet, kuten etikka, aiheuttavat syöpymistä höyrystimessä ja lyhentävät koneistojen käyttöikää, Kari Willman opastaa.
Mikäli kevätsiivouksen yhteydessä käy epäilys, että kylmälaitteet kaipaavat tarkempaa operointia, niin on syytä tilata paikalle huoltoasentaja. Huolto-ohjelmaan kuuluu mm. kylmäkoneen toiminnan, ovikytkinten, lämpötilasäätöjen ja sulatuksen toiminnan tarkistus ja tarvittavat korjaukset. Ennakkohuollolla varmistetaan laitteiden toiminta silloin, kun sitä eniten tarvitaan, eli kesän helteillä. Lämmin sää ja lomakausi ovat yhdistelmä, joka pitää huoltoliikkeiden tilauskirjat tavallista pitempinä. Ennakkohuollot kannattaa teettää ennen kuin lehti on puussa.
Lue lisää huoltopalvelustamme:
Määräaikaishuollolla on tärkeä tehtävä: varmistaa ammattikeittiön toiminnan jatkuvuus
Huolla ammattikeittiölaitteet säännöllisesti – säästät rahaa ja ympäristöä
”Huoltomies oli todella ammattimies, kiitos!” – Kehitämme huoltopalveluamme asiakaspalautteen avulla
Metos Huolto pitää ammattikeittiösi toimintakunnossa
Koulutusvideo: Metos Start -jääkaappi ja -pakastekaappi / Lauhduttimen ja suodattimen puhdistaminen
Koulutusvideo: Metos Proff -kylmälaitteet / Lauhduttimen suodattimen puhdistaminen





