Kempeleen keskuskeittiössä riittää tilaa työskennellä

6.9.2024 13:04
A paragraph is a self-contained unit of a discourse in writing dealing with a particular point or idea. Paragraphs are usually an expected part of formal writing, used to organize longer prose.
Kempeleen keskuskeittiö

Täysin uusiin tiloihin muuttanut Kempeleen ateriapalveluiden keskuskeittiö on tilava ja käytännöllinen. Muun muassa oma dieettikeittiö, kätevä patakokonaisuus ja helposti täytettävä linjasto helpottavat keittiön 13 ammattilaisen työarkea.

 

Kempeleen kunnan keskuskeittiö löytyy hiljattain avatusta uudesta koulurakennuksesta. Kunnan kaikkiin päiväkoteihin ja kouluihin ruokaa tuottava keittiö on tehty aivan uuteen rakennukseen ja päästy suunnittelemaan rakennuspiirroksista lähtien toimivaksi kokonaisuudeksi.

Ennen uuden rakennuksen valmistumista Kempeleen koulujen ja päiväkotien ruoat valmistettiin kahdessa valmistuskeittiössä. Nyt keskuskeittiössä valmistetaan yhteensä 5 000 ruoka-annosta, joista 1 700 nautitaan samassa rakennuksessa ja loput pakataan lähtemään kuumana yhteensä 11 eri jakelukeittiölle. 


 

Yksi keittiön toiminnan kulmakivistä onkin Metoksen patakonsepti, jonka avulla tuhansien annosten annostelutyö on aiempaa kevyempää, ergonomisempaa ja tehokkaampaa.

– Pumppaamme kaiken ruoan, jonka pystymme pumppaamaan: työ nopeutuu ja kevenee, kun työntekijöiden ei tarvitse kauhoa. Laitteiden käyttöönotto oli helppoa, koska saimme opastusta jo ennakkoon ennen keittiön käyttöönottoa, Kempeleen kunnan ateria- ja puhdistuspalvelupäällikkö Marjo Rauma kertoo.

Kempeleen aiempien valmistuskeittiöiden tilat eivät olleet kovin käytännölliset. Niinpä nyt patojen ja ergonomisten helpotusten lisäksi kiitosta keräävät aiempaa avarammat ja nykyaikaiset tilat ja uudet laitteet sekä muun muassa keskuskeittiön tiloihin saatu oma erillinen dieettikeittiö.  

Myös tuotantovastaava Anu Räisänen kiittelee toimivia tiloja ja laitteita.

– Uudessa keittiössä on paljon hyviä puolia: uudet tilat, joissa mahtuu valmistamaan suuret määrät ruokaa ilman, että tulee yhteentörmäyksiä ja tietysti toimivat laitteet ja työhyvinvoinnin kannalta esimerkiksi ergonominen kauha ja pumppausmahdollisuus.


 

Linjastot kunnossa

Uuden rakennuksen ruokala ruokkii päivittäin 1 700 ruokailijaa. Suuren ruokailijamäärän keskellä linjaston täyttäminen voi olla haastavaa ja joskus myös turvallisuusriski. Kempeleen keskuskeittiön suunnitteluvaiheessa riskit minimoitiin suunnittelemalla linjastojen täyttö keittiön puolelta. 


 

– Ruokailun eteneminen on sujuvaa, kun henkilökunta ei joudu täyttämään linjastoa ruokailijoiden keskellä. Samalla vältetään ne turvallisuusriskit, joita kuumien pakkien nosteleminen lasten keskellä voi tuoda, Marjo mainitsee.

– Uusi linjasto on kyllä ihan huippujuttu! Lisäksi tiski on nyt kunnossa – siinäkin on palautukseen hyvin tilaa, ja tiskilinjasto on pitkä molemmista päistä, mikä helpottaa työn tekemistä, Anu lisää.

Laitekoulutusta ja nopeaa apua

Uusittu Metoksen laitekanta tarjoaa mahdollisuuden muun muassa aiempaa taloudellisempaan energian- ja veden kulutukseen sekä työarjen keventämiseen. Uusiin tilaviin tiloihin saatiin hyvin mahtumaan oma erillinen dieettikeittiö, joka helpottaa työnteon arkea. Lisäksi keittiön laitekantaan kuuluvat muun muassa painekeittokaapit.


 

Henkilökunnalle on annettu laitteistosta ensimmäiset koulutukset, ja uusien laitteiden perustoiminnot alkavat olla hallussa. Seuraavaksi vuorossa on laitteiden kaikkien ominaisuuksien oppiminen – näin henkilökunta saa uusista laitteista ja niiden monista ominaisuuksista kaiken omassa työssään irti. 

– Sovimme, että annamme henkilöstön opetella laitteita aluksi rauhassa ja pidetään sen jälkeen uusi koulutus, jossa päästään oppimaan lisää ominaisuuksia ja vähän hifistelemään!

Ensimmäisten kuukausien aikana yhteistyö on Metoksen kanssa jatkunut tiiviinä.

– Kun tällaisen ison uuden keittiön toiminta käynnistetään, aina tulee vastaan sellaisia tilanteita, että kaikki laitteet eivät heti toimi täydellisesti. Olemme saaneet niihin aina pikaisesti avun viimeistään seuraavana päivänä, Marjo kiittelee.

Lue lisää patakonseptista (englanniksi)

 

Ergonomics in the professional kitchen
Ammattikeittiön ergonomia – viisi vinkkiä parempaan ergonomiaan
Astianpesukori
Metoksen astianpesukorit ammattikeittiöön – varmista puhtaus laadukkailla välineillä
Pier 4 Sauli Kemppainen Petra Wikström Metos
Pier 4 avaa uuden näkökulman Helsinkiin
Dishwashing, professional kitchen
Mikä astianpesukone sopii parhaiten sinun ammattikeittiöösi?
Ravintola Nolita
Nolita tarjoaa laatua lautaselle ja lasiin
Näyttää 1 mihin 5 jostakin 38