Ruoan kylmävalmistus säästää energiaa ja vähentää hävikkiä - Tuusulanjärven koulukeskus ruokkii 600 lasta päivittäin

12.2.2025 9:02
A paragraph is a self-contained unit of a discourse in writing dealing with a particular point or idea. Paragraphs are usually an expected part of formal writing, used to organize longer prose.
Tuusulanjärvi school center buffet line

Metos toimitti keittiön upouudelle Tuusulanjärven koulukeskukselle, jonka keittiö ruokkii 600 lasta päivittäin. ”Kylmävalmistuskeittiön varustelu vaatii erikoisosaamista, mutta kaikki sujui mainiosti, kiitos pitkän ja hyvin toimivan yhteistyön”, kehuu Tuusulan kunnan ruokapalvelupäällikkö Kirsi Hanski.

Tuusulanjärven koulukeskus Uudellamaalla hohkaa vielä uutuuttaan, sillä sen avajaisia vietettiin viime vuonna, uuden lukuvuoden kynnyksellä. Tiloissa toimii kaksi koulua, Tusby Träsk Svenska Skola ja Tuusulanjärven koulu, sekä Tuusulanjärven päiväkoti. Uusi koulukeskus nousi tavoitteesta rakentaa terveellisiä ja turvallisia tiloja lapsille, nuorille ja henkilökunnalle. Toimintakulttuurin ja oppimisympäristön suunnittelussa on ollut alusta asti mukana niin työntekijöitä, oppilaita kuin varhaiskasvatuksessa olevia lapsiakin.

Kaikkiaan Tuusulanjärvellä on tilaa 450 koululaiselle ja 189 varhaiskasvatuksessa olevalle lapselle. Keittiössä työskentelee neljä henkilöä.

– Tänään syömässä kävi päiväkodin puolelta 168 lasta, alakoululaisia 301 ja henkilökuntaa 70, yhteensä lounaita meni noin 600 kappaletta, kertoo Tuusulan kunnan ruokapalvelupäällikkö Kirsi Hanski.

Keittiöllä riittää siis nälkäisiä lapsia ruokittavaksi, kun lounas- tai välipalakello kilkattaa, vaikka Tuusulanjärven koulukeskus onkin kooltaan keskiverto. Joillakin kampuksilla oppilaita voi olla jopa tuhat.

Kylmävalmistuskeittiö vaatii erikoisosaamista

Tuusulanjärven koulukeskuksen ruoat tehdään Metoksen toimittamassa keittiössä kylmävalmistusmenetelmällä. Kyseessä on palvelukeittiö, jossa keskuskeittiössä esivalmisteltu raakaruoka kypsennetään paikan päällä loppuun. Lisäksi Tuusulanjärven keittiössä valmistetaan energialisäkkeet sekä aamu- ja välipalat.


 

Metos on toimittanut Tuusulanjärven keittiöön muun muassa uunit, astianpalautuslaitteet, linjaston ja padan. Metoksen oman tuotannon laitteet on tehty lähellä ja luotettavissa olosuhteissa, eikä laitteiston kuljetukseen ole kulunut juuri energiaa. Laitteet ovat toimineet mainiosti, ja myös niiden asennukset ja toimitukset sujuivat hyvin.

– Metoksella on ollut pitkään samat ihmiset töissä, ja olemme suunnitelleet yhdessä jo monta keittiötä, joten ei tarvitse aloittaa aina alusta. Metos tuntee meidät, mistä on paljon hyötyä. Pitkä asiakassuhde lähentää!

Iso hyöty tuli siitä, että koko projekti suunniteltiin yhdessä Metoksen kanssa: mistä ruoka tulee keittiöön, missä kylmäkärryt seisovat, missä ruoka ladotaan uuniin ja miten se lähtee tarjolle.

– Saimme hyvin apua suunnitteluun. Etenkin Metoksen suunnittelijat ovat olleet kiinteässä yhteydessä meidän suunnittelijoihimme, joten he osaavat tarjota koneita ja laitteita, jotka sopivat juuri meidän tarpeisiimme ja joita emme aina osaa edes itse pyytää.

Kylmävalmistuskeittiön varustaminen vaatiikin erikoisosaamista, aivan kuten sellaisessa työskentelykin.

– Kylmävalmistusta ei opeteta koulussa, vaan se pitää opetella työssä. Tämä ehkä tuo alaan tarpeetonta mystisyyttä, vaikka menetelmä on nykyään yleinen.


 

Kirsi Hanski tutustui kylmävalmistukseen ensi kertaa jo 2009.

– Olimme Suomen ensimmäinen keittiö, joka aloitti kylmävalmistuksen. Lokaa tuli niskaan, koska ihmiset luulivat, ettei näin tehty ruoka voisi olla hyvää. Maine on kuitenkin 15 vuodessa muuttunut ja ala on mennyt huimasti eteenpäin.

Fiksu suunnittelu tuo säästöjä ja sujuvoittaa arkea

Huolellinen yhteissuunnittelu Metoksen kanssa näkyy keittiön arjessa esimerkiksi toimivana ergonomiana, kertoo Hanski. Keittiötyö on keskiraskasta, joten kehnoissa oloissa henkilökunnan kropat voivat olla kovilla.

– Tämä osa-alue mietitään tarkkaan. On olennainen osa suunnitteluprosessia, miten ruoka liikkuu mahdollisimman ergonomisesti. Jos pata tai uuni on väärässä paikassa, sitä ei välttämättä saa enää liikuteltua. Jos tarjolla oleva ratkaisu on hieman kalliimpi mutta ergonomisempi, se kannattaa ottaa, koska se maksaa itsensä äkkiä takaisin.  

Vastuullisuusasioita on Tuusulanjärven koulukeskuksessa mietitty muutenkin, sillä rakennus lämmitetään hiilineutraalilla kaukolämmöllä ja siellä käytetään vihreää sähköä.

– Kylmävalmistus itsessään säästää huimasti energiaa, kun ruokaa ei kypsennetä ja jäähdytetä. Voimme luottaa Metokseen, että heidän laitteensa ovat energiatehokkaita ja vastuullisia.

Kylmävalmistuksen avulla Tuusulanjärven koulut pystyvät myös hillitsemään hävikkiä.

– Ruoka on koululla raakana, joten jos iskee vaikka flunssaepidemia, ja lapsia on paljon poissa, saamme hallittua tarjolle tulevaa ruokamäärää.

Hanskin mukaan Tuusulanjärven koulujen keittiön kolme suosituinta ruokaa ovat tällä hetkellä kalakeitto, kebablihakastike ja uunimakkara perunamuusin kanssa.

– Kalakeitto on tosi hyvä, siihen lisäämme kerman aivan lopuksi, jotta kermaisuus säilyy lautaselle asti.

Kouluissa on tarjolla joka päivä kaksi vaihtoehtoa, joista toinen on kasvisruokaa. Lapset saavat itse valita, mitä syövät.


 

– Meillä saa ottaa vaikka kumpaakin! Kaikkea saa syödä, mitä linjastossa on tarjolla erityisruokavalioita lukuun ottamatta. Ja jos ruokaa sattuu jäämään yli, sekin pannaan seuraavana päivänä tarjolle, jotta hävikkiä ei tulisi.

– Tämäkin on vastuullisuutta. Jos ruokaa jää vain vähän, myymme sen henkilökunnalle raaka-aineiden hinnalla.

Tuusulanjärvi school center buffet line
Ruoan kylmävalmistus säästää energiaa ja vähentää hävikkiä - Tuusulanjärven koulukeskus ruokkii 600 lasta päivittäin
Metos FFCR Helsinki
Olemme mukana FFCR Helsinki -messuilla!
Bocuse d'Or Suomi
Bocuse d’Or vie Suomen osaamista ja makuja maailmalle
Clarion hotel Airport
Clarionin keittiöpäälliköllä on vahva luotto Metoksen laitteisiin
Ergoscoop
Ammattikeittiön ergonomia – viisi vinkkiä parempaan ergonomiaan
Astianpesukori
Metoksen astianpesukorit ammattikeittiöön – varmista puhtaus laadukkailla välineillä