Nallikarin Bistoria Patio hemmottelee napolilaispizzoilla ja merimaisemilla

22.10.2024 10:02
A paragraph is a self-contained unit of a discourse in writing dealing with a particular point or idea. Paragraphs are usually an expected part of formal writing, used to organize longer prose.
Bistoria Patio Janne Gehör

Bistoria Patio Oulun Nallikarissa vetää asiakkaita upeilla puitteilla. Elävällä tulella aidossa italialaisella pizzauunissa valmistetut napolilaispizzat, suuri terassi ja Nallikarin merellinen tunnelma tekevät ravintolasta uniikin kohteen, jonne kannattaa hakeutua kauempaakin.

Oulun kaupunki panostaa merellisen Nallikarin kehittämiseen, mikä näkyy alueen palveluissa. Huoneistohotelli Aallon uudessa rakennuksessa sijaitseva Bistoria Patio avattiin alkuvuodesta 2024. Ravintola palvelee niin paikallisia, paikalla piipahtavia matkailijoita kuin huoneistohotellin asiakkaitakin. 

Ravintolan keskiössä on aito italialainen Marana Forni–pizzauuni, jolla syntyvät suositut napolilaistyyppiset pizzat. Uunin kuparinen kupu on jopa antanut innoituksen ravintolan sisustukseen.

Kuva: Pizzauuni on ravintolan sydän.


– Pizzauuni on meidän ravintolamme sydän. Sen ympärille rakensimme oikeastaan koko ravintolan, ruokatuotteen ja myös ravintolan sisustuksen väritys tuli Marana Forni-uunista, kertoo Janne Gehör, ProDine Oy toimitusjohtaja ja yksi yrittäjistä. 

Napolilainen pizza onkin ollut menestys heti avaamisesta lähtien: pizza on ravintolan kiistaton ykköstuote, ja pizzoista suosituin on tryffeli-pizza Tartufata. Yritys tuo itse maahan käyttämänsä tryffelin, ja lisäksi Italiasta tuodaan muun muassa kinkkua ja viinejä.

Suosituksi on noussut myös mehevä puolikas rotisserie-grillissä valmistettu kana, jonka voi nauttia erilaisten topattujen ranskanperuna-annosten kanssa. Lisäksi italialaistyyppisestä Bistoriasta saa totta kai myös pastaa, risottoa, raikkaita salaatteja sekä oikeaa gelatoa.

Hotellin asiakkaille ja muille Nallikarissa päiväänsä viettäville Bistoria Patio kattaa päivittäin tarjolle aamiaisen. Varhaisesta aamusta pitkälle iltaan auki oleva ravintola palvelee niin ruokailijoita, kahvittelijoita kuin cocktaileja kaipaavia asiakkaita.

Kuva: Ravintolan sisustuksen väritys sai vaikutteita Marana-pizzauunista.

Gehör kertoo, että noin 70-paikkainen ravintola on ollut alusta saakka täynnä. Kesäisin asiakaspaikkoja saadaan 100 lisää, kun suuri merenrantaterassi on käytössä. Kesäkaudella terassille avataan myös tyylikäs juomamyyntipiste.

– Terassimme on käytännössä uimarannan keskellä ja kauniina päivänä se on taatusti aivan täynnä, Gehör sanoo.

Tuotekehitystä Keravalla

Parasta Gehörin mukaan uuden ravintolan avaamisessa on suunnittelu.

 Kun lähdimme tekemään Bistoria Patiota, saimme ideoida ravintolan kokonaan uuteen rakennukseen. Suunnittelimme, millaisella ruokatuotteella lähdemme kehittämään ideaamme, ja saimme käytännön avun laitteisiin Metokselta.

– Metoksella on älyttömän hyvät ja ammattitaitoiset suunnittelijat, jotka eivät hermostuneet meidän ideoihimme. He saivat kokemuksellaan kaikki ajatuksemme toimimaan tilojen puitteissa, Gehör kehaisee.

Tuotekehityksen tueksi ProDine Oy yrittäjät kävivät myös Keravalla testaamassa laitteita ja kokeilemassa, miten heidän reseptinsä ja raaka-aineensa toimivat pizzauunissa ja rotisserie-grillissä. 

Erityisesti uutuuttaan hohtavan pizzauunin säädöt on ensi alkuun täytynyt saada testailemalla kohdilleen – Marana on ollut kaikille kokeille, keittiömestaria myöten, uudentyyppinen laite.

Kuva: Pizzauunia testaamalla saatiin pizzasta juuri oikeanlaista.

– Tässä laitteessa säädetään sekä kiertonopeutta että lämpötilaa, jotta saadaan täydellistä pizzaa. Me lähdimme nostamaan asteita vähitellen, ja saimme testaamalla juuri oikeanlaisen värin pizzaan ja reunat kunnolla kohoamaan napolilaisen pizzan tapaan.

Yrittäjäkolmikko ja kolme ravintolaa

Janne Gehörin lisäksi Bistoria Patiota luotsaavan ProDine Oy:n yrittäjinä toimivat Katja Pasanen ja Antti Lindholm. Kolmikon yhteinen ravintoloitsijaura on käynnistynyt Ravintola Nallikarista, ja nyt yritysryppääseen kuuluu myös Bistoria Iso-Syöte ja uusi Bistoria Patio. Bistoria Iso-Syöte sijaitsee Kide Hotellin yhteydessä Iso-Syötteellä. Ravintola Nallikari puolestaan on palvellut Nallikarin kävijöitä jo vuodesta 2014.

– Tarjoamme Ravintola Nallikarissa lounasta, à la cartea ja palvelemme yritysasiakkaita: meillä järjestetään muun muassa kokouksia, kongresseja ja saunatilaisuuksia sekä perhejuhlia, Gehör kertoo.

Bistoria Pation ensimmäinen vuosi on käynnissä. Millaisia uusia ravintoloita tällä hetkellä siintää ravintoloitsijan mielessä?

– Olisihan noita ideoita, mutta olen hallitukselle luvannut, että ei ryhdytä uusiin projekteihin. Keskitymme nyt ainakin vähän aikaa näihin olemassa oleviin ravintoloihin! Gehör nauraa.

Bistoria Pation sivuille

Trondheim
How Metos keeps Trondheim’s public kitchen running
Bistoria Patio Janne Gehör
Nallikarin Bistoria Patio hemmottelee napolilaispizzoilla ja merimaisemilla
Filip Sajler
HOPI Chef Tech Center – Where Culinary Work and Innovations Meet
Kempeleen keskuskeittiö
Kempeleen keskuskeittiössä riittää tilaa työskennellä
Anssi Kaikkonen Metos
Blogi: Astianpesu – keittiön keuhkot 
Näyttää 1 mihin 5 jostakin 32