Kupukoneen ergonomia rakentuu työpisteajattelun ympärille - Metos FI
Kupukoneen ergonomia rakentuu työpisteajattelun ympärille
Huolellisella suunnittelulla pieneenkin tilaan saadaan toimiva astianpesuosasto. Astianpesu on tunnetusti yksi keittiön kuormittavimpia työvaiheita, joten kupukoneiden ergonomiaa kehittämällä voidaan saada nopeasti näkyviä tuloksia aikaan.
Kupukoneet ovat säilyttäneet vuosikymmenten ajan ykköspaikkansa ammattikeittiöiden suosituimpana astianpesukonetyyppinä. "Kori sisään, kupu alas ja pesuohjelma käyntiin" on yksinkertainen prosessi, mutta työergonomian kannalta siihen liittyy paljon muutakin ennen kuin korillinen astioita on taas puhtaana ja valmiina käyttöön.
Vaikka kupukoneiden tekniikka ja varusteet ovat kehittyneet valtavasti, niin niillä ei ylletä aivan samaan ergonomiaan kuin suurille volyymeille suunnitelluilla korikuljetinkoneilla. Kapasiteettilaskelmien perusteella kupukone on moneen paikkaan juuri oikea laite. Joskus sillä korvataan myös korikuljetinkone, kun astianpesuosastolla ei ole isommalle koneelle tilaa. Kyse on investointien, lattianeliöiden ja työvoimakustannusten tasapainosta.
Kompaktin kokoinen kupukone mahdollistaa joustavan suunnittelun
– Hankintabudjetti ja volyymi määrittelevät konetyypin, mutta varsin usein ideoinnissa tulee seinät vastaan. Varsinkin vanhoissa kiinteistöissä astianpesuosasto on rakennettava annettuun tilaan ja laajentumisvaraa on ulospäin tasan nolla. Tällöin kupukoneen yhteyteen tulevien pöytätasojen, hyllyjen ja vaunujen merkitys korostuu. Vähän tavaraa, mutta sitäkin tarkemmin mietitty kokoonpano, Metoksen Janne Tirkkonen painottaa.
– Astiat eivät saa kasaantua odottamaan pesukoneeseen pääsyä. Tämän vuoksi varsinkin syöttöpään kalusteet ja esipesu prosessina kannattaa miettiä todella tarkkaan. Reilun kokoinen esipesupöytä, ergonominen esipesusuihku ja riittävän kokoinen allas, jossa on helposti tyhjennettävä sakka-astia. Lisäksi pesukorit on oltava helposti saatavilla. Tilankäytön mukaan joko vaunu, seinähylly tai pöydän alle varattu tila.
Toimiva pesuosasto rakentuu yhteensopivista osista
Janne Tirkkonen muistuttaa, että astiapesu ei ole se homma, missä aivot pannaan narikkaan ja ”vaan pestään”. Asioita miettimällä jokainen voi osallistua prosessin kehittämiseen ja näin työympäristöstä saadaan entistä miellyttävämpi. Yksittäinen ergonomiaa parantava tekijä voi olla niinkin yksinkertainen kuin biojäteastian koko, sijainti ja se kuinka usein astia tyhjennetään. 60-litrainen astia on hankala tyhjentää, jos se on ääriään myöten täynnä.
– Varsinkin koneen uusimisen yhteydessä on hyvä käydä läpi mitä pesuosastolla tehdään ja mitä siihen tekemiseen tarvitaan. Ylimääräiset korit ja muut harvemmin tarvittavat artikkelit pois tilaa viemästä. Usein noille tarvittaville liinoille, kaapimille ja muille tarvikkeille riittää yksi kunnon laatikko. Se on paljon parempi kuin pöydillä pyörivät kurkkupurkit tai sinappisangot, joissa tavarat ovat hujan hajan ja puolet sellaisia, joita ei koskaan tarvita.
Janne Tirkkonen neuvoo pitämään minisuunnittelupalaverin aina silloin, kun joku keittiön tärkeistä laitteista menee vaihtoon. Uudet koneet sisältävät paljon automatiikkaa, joka nopeuttaa työtä, parantaa työolosuhteita ja auttaa laadunvarmistuksessa. Malliston parhaiden koneiden ominaisuuksia ovat muun muassa lämmöntalteenotto, korin tunnistuksella tapahtuva automaattinen käynnistys, automaattinen kuvunnosto sekä loppuhuuhtelun kestoa ja lämpötilaa valvovat järjestelmät. Näistä saatavat hyödyt kertaantuvat samaan tahtiin volyymin noustessa. Kupukoneille on saatavilla myös oma erillinen esipesukone, joka säästää vettä ja vapauttaa työaikaa muihin tehtäviin.
Erilaista astioita, erilaisia läpimenoaikoja
Pienemmissä keittiöissä kupukone hoitaa myös patapesukoneen virkaa. Pinttyneiden GN-vuokien peseminen on prosessi, joka vaatii helposti aikaa ja tilaa. Janne Tirkkonen kehottaa miettimään astianpesua päättymättömänä luuppina, jossa pesukone on vain yksi osa kokonaisuutta.
– GN-vuokien säännöllinen liottaminen isoissa altaissa ei ole oikein tätä päivää. Kaikki lähtee ruoan kypsennysmenetelmistä. Kun käytetään oikeita lämpötiloja ja kosteudenhallintaa, niin GN-astiatkin puhdistuvat helpommin. Huonoin tilanne on se, että lika palaa kiinni ja vuokia naarmutetaan kovilla hankaimilla. Kun pinta riittävästi karheutuu, niin lika tarttuu siihen entistä herkemmin.
Toinen astianpesukoneen syöttöpäässä huomioitava yksityiskohta on aterinten pesu. Usein ne kulkevat liotuksen kautta aterinkoriin, jossa ne pestään ensimmäisen kerran. Toinen pesu suoritetaan aterinlokeroissa, joihin aterimet on lajiteltu pystyasentoon. Näin ne saadaan puhtaina ja mahdollisimman vähin kosketuspistein takaisin asiakkaille.
Astianpesuosastolla tulee olla myös selvä ohjeistus siitä, mitä koneella saa pestä. Ilmastointihuuvien rasvasuodattimet saattavat mahtua kätevästi kupukoneeseen, mutta niiden koneellinen pesu ei välttämättä säästä työaikaa. Kun suodattimet on saatu kiiltäviksi, on edessä usein pesukoneen pesu. Rasvasuodattimet peseytyvät tehokkaasti esimerkiksi höyrypuhdistimella.
Nostaminen ja kantaminen kuormittavat
Metoksen kouluttaja Kira Weckman on tarkastellut astianpesuosastoja monesta eri näkökulmasta. Nykyinen työ pitää sisällään myös uutuuttaan kiiltävien pesukoneiden ja pesuosastojen kouluttamista. Catering-yrittäjänä ja kokkina hän on ollut itse myös pesemässä astioita ja esimiehen roolissa perehdyttämässä uusia työntekijöitä astianpesuosaston tehtäviin. Hänen mukaansa hyvin toimivat pesuosaston erottaa siitä, että kaikenlainen nostaminen ja kantaminen on saatu minimiin.
– Riittävästi tilaa koneesta purkautuville puhtaille astioille. Näin tavaroita ei tarvitse siirrellä edestakaisin ja purkaa jokaista koria heti pesun jälkeen. Aina ei ole tilaa pitkälle purkupöydälle, joten silloin korivaunut ja lautasvaunut ovat kullanarvoisia. Ja niillä astiat kulkevat kätevästi myös varastoon tai linjastoon.
Yhteensopivuus voi olla joskus senttipeliä
Kira Weckman korostaa myös esipesun merkitystä. Se on aikaa vievä työvaihe, joka vaatii myös riittävästi tilaa. Kunnon altaat, lähellä olevat jäteastiat ja sopivalla korkeudella oleva esipesusuihku ovat tärkeitä työkaluja. Riittämätön esipesu kostautuu prosessin muissa vaiheissa. Astioiden peseminen kahteen kertaan tai se, että koneen pesuvesi joudutaan vaihtamaan tavallista useammin syövät nopeasti oikaisemalla saavutetun hyödyn.
– Ergonomian ja työn tehokkuuden kannalta on tärkeää varmistaa, että järjestelmän osat toimivat yhdessä. Olen muutaman kerran kouluttanut pesuosastoa, jonne on kiireessä hankittu uusi kupukone vanhan rikkoontuneen tilalle, mutta esipesu- ja purkupöydät ovat vanhasta koneesta. Kun molemmissa päissä on sentin kynnys, niin se alkaa oikeasti haitata työntekoa. Turha liike toistuu jopa satoja kertoja työvuorossa, jolloin pieni heitto onkin todella suuri haitta.
Kira Weckman neuvoo katsomaan myös korivalikoiman koneenvaihdon yhteydessä. Riittävä määrä oikean kokoisia koreja vähentää tavaroiden siirtelytarvetta ja auttaa pitämään astiat ehjinä. 500 x 500 standardikorit käyvät kyllä ristiin uuden ja vanhan koneen kanssa, mutta koreillakin on elinkaarensa. Muotonsa menettänyt kori aiheuttaa kierrossa herkästi ongelmia.
– Muutaman kerran on käynyt niin, että vanhan korin kädensijan muotoilu on ollut sellainen, että koneen automatiikka ei tunnista sisällä olevaa koria ja kupu ei laskeudu.
Automatiikka säästää toistuvilta ja kuormittavilta rutiiniliikkeiltä
Astianpesuosastoilla on useimmissa keittiöissä muita toimintoja suurempi henkilökunnan vaihtuvuus, joten perehdytys ja ohjeet ovat tarpeellisia. Kupukoneet ovat toiminnaltaan yksinkertaisia, joten kirjalliseksi ohjeistukseksi riittää usein selkein kuvasymbolein varustettu pikaohje. Monissa keittiöissä se löytyy seinältä kupukoneen vierestä.
– Uusissa Metos WD -kupukoneissa on automaattinen huuhteluohjelma, joten päivittäinen puhdistus käy todella nopeasti. 20 sekuntia kestävää ohjelmaa hyödyntämällä kone puhdistuu hyvin. Tämä yhdessä kerran viikossa tehtävän peruspesun kanssa ovat toimiva yhdistelmä. Muutamissa keittiössä on pitänyt opetella pois vanhoista työtavoista, kun uusi kone puhdistuukin helpommin kuin vanha. Joskus vanhat koneet ovat vaatineet todella vahvoja pesuaineita ihan päivittäin, jotta ne on saatu pidettyä puhtaina, Kira Weckman kertoo.
Entä mikä olisi kouluttajan omassa keittiössä se varuste, jonka vältttämättä haluaisit kupukoneeseen?
– Kaikessa keittiötyössä suosin automatiikkaa helpottamaan raskaita ja toistuvia työvaiheita – rutiineja, jotka voi huoletta antaa koneen tehtäväksi. Kupukoneeseen ottaisin ehdottomasti automaattisen kuvunnoston.