Uusi keittiölaite vanhan tilalle – ovatko sähkö- ja vesiliitännät riittävät

9.10.2020 7:28
huolto, yleiset
Metoksen Kari Willman ja Jukka Willman esittelevät astianpesukoneen liitäntöjä.

Kun ammattikeittiön yhdistelmäuuni tai kupuastianpesukone tulee elinkaarensa päähän, on usein edessä kiireellinen korvaushankinta. Jos kyseessä on keittiön toiminnan kannalta kriittinen laite, on keskeisin kysymys: ”koska saadaan uusi käyttöön?” Asennuksen kannalta korvausinvestoinnit ovat sieltä helpoimmasta päästä, onhan keittiöllä liitännät valmiina.

Saako ravintolan astianpesukoneen tai yhdistelmäuunin asentaa itse? Meneekö uusi laite aina suoraan vanhan laitteen liitäntöihin? Entä saako vettä ja sähköä käyttävän laitteen asentaa itse? Tällainen laite saattaisi olla vaikkapa pöydän alle mahtuva astianpesukone tai kahvinkeitin, jotka kytketään valmiina olevaan vesiliitäntään ja pistotulpalla suojamaadoitettuun pistorasiaan. Kysyimme asiaa Metoksen tekniseltä päälliköltä Kari Willmanilta.

– Jos yksivaiheinen laite menee ”heittämällä” vanhoihin liitäntäpisteisiin, niin sen työn voi periaatteessa tehdä esimerkiksi paikallinen vastuullinen kiinteistöhuolto. Tällöinkin tulee varmistaa, että liitännät vastaavat uuden laitteen vaatimuksia.

– Vesiliitäntöjen kanssa tulee olla varovainen. Poistoputken vetäminen lattiakaivoon on helppoa, kunhan muistaa kiinnittää letkun niin ettei se pääse liikkumaan ympäriinsä. Tulovesiliitäntään tulee kiinnittää enemmän huomiota. Rakennusmääräysten mukaan vesiliitännät tulee tarkistaa ja niille tulisi tehdä painekoe. Tämä jää monasti tekemättä tai ainakin dokumentoimatta. Vahingon sattuessa selvittely voi olla todella hankalaa, Kari Willman opastaa.
 

Kiinteitä ja puolikiinteitä sähköasennuksia

Useimmat yksivaihesähköllä toimivat laitteet toimitetaan ”töpseli seinään -periaatteella”, eli valmiiksi asennetulla suko-pistokkeella (CEE 7/7). Jos sellainen puuttuu, niin yksivaihelaitteisiin pistokkeen saa asentaa itse. Samaa toimenpidettä ei kuitenkaan saa tehdä kolmivaihesähköllä toimiville laitteille. Niissä pistotulpan asentaminen on sallittua vain sähköpätevyyden omaaville ammattilaisille.

Kolmivaihelaitteet asennetaan joko kiinteinä tai puolikiinteinä asennuksina. Näiden ero on se, että puolikiinteässä asennuksessa laitteesta lähtee kaapeli lähellä olevaan rasiaan. Laitetta voi siis liikuttaa sen verran, kun kaapelin pituus antaa myöden. Kiinteästi asennetun laitteen siirtäminen vaatii aina sähkötöitä.

– Puolikiinteässä asennuksessa esimerkiksi yhdistelmäuuni voidaan kytkeä kaapelilla laitteen takana olevaan riviliittimeen tai yhdistää se siihen erillisellä pistotulpalla. Laitekohtainen pistotulppa on varsin kätevä. Silloin laitteen saa itse irrottaa verkosta esimerkiksi huoltotöiden ajaksi tai siirtää vaikkapa lattiaremontin tieltä, Kari Willman kertoo.
 

Uudet laitteet ovat usein tehokkaampia

Alan pätevyyden omaavan huoltoliikkeen käyttäminen LVIS-töissä on sekä turvallisuuden että vastuun osalta perusteltua. Ammattilaisilla on vastuuvakuutus, joka saattaa olla vahingon sattuessa ensiarvoisen tärkeä. Itse tehdyistä, puutteellisista vesiliitännöistä aiheutuneet vahingot jäävät usein keittiön maksettaviksi.

Jos vaihtokunnossa oleva yhdistelmäuuni tai astianpesukone on yli 15 vuotta, saattaa käydä niin, että liitännät eivät enää riitäkään uudelle laiteelle. Useimmissa laitteissa liitäntätehot ovat kasvaneet. Nimellistehon kasvusta huolimatta energiankulutus on uusilla laitteilla kuitenkin pienempi. Asentajan tehtävänä on varmistaa, että sähkönsyöttö on riittävä. Vanhoissa rakennuksissa näin ei välttämättä ole ja asennus saattaa vaatia myös yleisurakoinnin piiriin kuuluvia sähkötöitä.
 

Riittävä paine ja virtaama ovat vesiliitännän tärkeitä ominaisuuksia

Kari Willman kertoo, että myös vesiliitännöissä tulee varmistaa kapasiteetin riittävyys. Esimerkiksi astianpesukone tarvitsee tietyn virtaaman ja veden paineen, jotta se toimii suunnitellusti.

– Kun arvot ovat riittävät, niin esimerkiksi kupukoneen altaiden täyttö, kuvunnosto ja loppuhuuhtelu toimivat moitteettomasti eikä laite anna turhia vikailmoituksia. Uusissa ja peruskorjatuissa rakennuksissa veden virtaama ja paine ovat lähes poikkeuksetta kohdallaan. Ongelmia saattaa ilmetä vanhemmissa kiinteistöissä, jossa keittiön toiminta on pikkuhiljaa laajentunut. Jos samaan kiinteistöön on tullut joku suuri vedenkuluttaja, niin se saattaa hetkellisesti vaikuttaa myös keittiön tuloveden virtaamaan ja paineeseen.

Suurista vedenkuluttajista Kari Willman kertoo esimerkin huoltoaseman autopesulasta.

– Astianpesukoneen kuvunnosto ei toiminut ja loppuhuuhtelunkin kanssa oli ongelmia. Välillä kone toimi kuin unelma, mutta sitten vika iski taas päälle. Lopulta keksimme, että seinän takana ollut autonpesulaitteisto romahdutti ajoittain koko kiinteistön vedenpaineet ja virtaaman.

Korvauslaiteasennuksissa myös viemäröinnin ja ilmanvaihdon riittävyys kuuluvat asennuksessa huomioitaviin seikkoihin. Ne tosin vaativat harvemmin toimenpiteitä silloin, kun vanhakin laite on toiminut kohteessa moitteitta. Tyypillinen arvo astianpesukoneen poistoveden virtaamalle on 3 litraa sekunnissa ja se toteutuu useimmissa kohteissa. Jos uuden laitteen ilmastointivaatimukset poikkeavat oleellisesti vanhasta laitteesta, on asentajan informoitava asiasta kiinteistön vastuuhenkilöä.

Lisätietoa ammattikeittiölaitteiden asennuksista saat Metoksen huollosta. Ota yhteyttä valtakunnallisen huollon palvelunumeroon, p. 020 300 300.

Lue lisää huollosta
Kempeleen keskuskeittiössä riittää tilaa työskennellä
Blogi: Astianpesu - keittiön keuhkot
Wihuri Metro-tukun upea Konepajan tukku huokuu valoa - Metos toteutti tiloihin demokeittiön
Uusi Robusto tarjoaa ajattomia, modernilla twistillä nykypäivään istutettuja makuja
Bistro Dagmar – lempiruokia ja rentoa fiilistä
Hyvällä keittiösuunnittelulla tehokkuutta ja sujuvuutta ammattikeittiön arkeen